Hyppää sisältöön
Media

Sosiaalinen eriarvoisuus nousee keskusteluun ympäristö- ja terveysministerien tapaamisessa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 9.3.2010 13.35
Tiedote -

EU:n ympäristö- ja terveysministerit kokoontuvat Parmassa 10 - 12.3.2010. Ministerit keskustelevat sosiaalisen eriarvoisuuden lisäksi myös mm. vesihuollon varmistamisesta sekä kemikaalien terveysvaikutuksista. Suomea kokouksessa edustaa peruspalveluministeri Paula Risikko. Ministerikokoukset ovat tuoneet WHO:n Euroopassa hallinnoimaan toimintaan vahvemmin mukaan erilaiset  maailmanlaajuiset ympäristöhuolet ja ympäristöterveydelliset keskustelut. Jäsenmaat sitoutuivat vuonna 2005 Budapestin kokouksessa tekemään töitä tiettyjen ympäristöön ja terveyteen liittyvien toimintojen eteen. Näitä ovat  vesi ja sanitaatio, lasten tapaturmat, hengityselinsairaudet ja kemikaalit ja teknologia. Parman kokouksessa hyväksytään sitoutuminen edellä mainittuja kokonaisuuksia koskeviin tavoitteisiin.

Ministerit hyväksyvät myös uusien, ilmastonmuutokseen sopeutumisen edistämisen  liittyvät toimet. Kokouksessa on lisäksi tarkoitus jatkaa neuvotteluja ympäristöterveyteen liittyvistä tulevaisuuden suunnista ja prosesseista.

Ministeri Risikon mukaan Suomi on toiminut aktiivisesti erityisesti vesi ja sanitaatio -asioiden edistämisessä sekä ilman laadun suojelussa. Ministerin mielestä on tärkeää, että työolot olisivat turvalliset kaikille. "Erityisesti köyhimpien Itä-Euroopan ja Keski-Aasian mailla riittää töitä ympäristöterveyskysymyksissä.Sosiaalinen eriarvoisuus on erityisongelma koko Euroopassa ympäristön ja terveyden näkökulmasta", hän sanoo.

Ministeri korostaa Parmassa suomalaisen työterveyden toimivuutta. "Työterveyshuolto on tukenut hyvin työurien pidentämistä ja yhteistyötä perus- ja erikoissairaanhoidon välillä kehitetään koko ajan".

 

Lisätiedot:

ylilääkäri Mikko Paunio, STM, +358 50 577 1968, [email protected]
neuvotteleva virkamies Outi Kuivasniemi, STM. puh.+358 50 435 0269, [email protected]
erityisavustaja Anna Manner-Raappana, STM, + 358 40 575 6618 [email protected]Sivun alkuun