Sosiaali- ja terveysministeriöltä opas tupakointitilan rakentamisesta
Tupakointi on kielletty ravintoloiden, kahviloiden ja muiden ravitsemisliikkeiden kaikissa sisätiloissa 1.6.2007 alkaen. Tupakointikielto on ravintolatyöntekijöiden työsuojelua ja työntekijöiden ja asiakkaiden terveydensuojelua. Tupakointi sisätiloissa on kuitenkin mahdollista, jos se järjestetään niin, että lain tavoite ravintoloiden ja muiden ravitsemisliikkeiden täydestä savuttomuudesta toteutuu. Tällöin tupakointi on järjestettävä säädösten mukaan erillisessä ainoastaan tupakointiin hyväksytyssä ja rakennetussa tupakointitilassa siten, ettei tupakansavu pääse kulkeutumaan sieltä muualle ravintolaan.
Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut asetuksen tulkintaa yhdenmukaistavan yksityiskohtaisen oppaan tupakointitilan suunnittelusta ja rakentamisesta. Oppaassa kerrotaan mm. tupakointitilan koosta ja rakenteesta, ilmanvaihdon vaatimuksista, käyttö- ja huoltosuunnitelmasta, omavalvontasuunnitelmasta sekä viranomaisten roolista ja yhteistyöstä valvontatilanteessa.
Ravintolan ja muun ravitsemisliikkeen tupakointitila. Opas suunnittelijoille, kiinteistönomistajille, ravintoloitsijoille ja viranomaisille on saatavissa sosiaali- ja terveysministeriön Internet-sivuilta www.stm.fi.
Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Olli Simonen, STM puh. (09) 160 74376, ylitarkastaja Kaisa Mäntynen, STTV (09) 396 72802