Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre: Pitkäaikaistyöttömien työllist...
Pitkäaikaistyöttömien ja vajaakuntoisten työllistämiseksi on käytössä monia tukimuotoja. Nyt tarvitaan malleja, jossa työnantajan ei yksin tarvitse kantaa riskiä työllistymisestä. Työsuhteen alussa myös joku muu taho kuin työantaja voisi ottaa vastuuta pitkäaikaistyöttömästä ja vajaakuntoisesta, totesi sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre puhuessaan tänään sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämispäivillä Helsingissä.
Suomellakaan ei ole varaa siihen, että tuhansittain työkykyisiä, työikäisiä ihmisiä on työttöminä. Työntekijän saaman korvauksen alentaminen ei voi olla ainoa jäljellä oleva ratkaisu. Hallitus pohtii työnantajamaksun alennuksia matalan tuottavuuden aloilla. Aiemmin olemme luoneet työllistämistukia, yhdistelmätukia ja työllisyyskoulutusta. Lääkkeet eivät tunnu purevan tai niitä ei osata käyttää.
On mietittävä, löytyykö uusia tapoja pienentää työllistämisen riskejä. Entäpä jos työsuhde ei toimikaan. Irtisanominen on epämiellyttävää. On tilanteita, joissa työhön paluun tukeminen edellyttää erityisiä toimenpiteitä.
Hyviä esimerkkejä on nuorten työpajoista ja kehitysvammaisten tukiliiton toiminnasta nuoria työllistettäessä. Yhteisö voi kantaa vastuun työntekijän ohjauksesta, koulutuksesta, kuntoutuksesta ja antaa työllistettävän työkokeiluun. Jos työsuhde toimii, yritys voi saada tarvitsemansa työntekijän. Muuten taustayhteisö jatkaa kuntoutusta.
Yhteiskunnan tuki voidaan ohjata tukiyhteisön kautta työllistettävälle kokeiluvaiheen aikana. Olemassa ovat tietysti myös sosiaalisen yrityksen malli ja nykyiset työllistämis- ja yhdistelmätuet. Työkokeiluvaiheessa työnantajan vastuu olisi minimoitu. Työllistettävän tulonsiirtojen, verotuksen ja palvelumaksujen tulee olla linjassa niin, että pienelläkin palkalla lisättynä työllistämistuella tulee toimeen eikä synny kannustinloukkuja.