Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre: Lääkekuluja hillittävä pikaisesti

Sosiaali- ja terveysministeriö
19.8.2005 9.30
Tiedote -

Lääkekustannukset ovat terveydenhuollon kustannuksissa ylivoimaisesti nopeimmin kasvava kuluerä. Kustannusten kasvu johtuu osittain luonnollisista syistä, kuten ihmisten pidentyneestä eliniästä. Lääkemenojen kasvu on kuitenkin ollut viime aikoina liian rajua, sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre arvioi puhuessaan perjantaina 19. elokuuta Vantaalla. Luonnolliset syyt eivät yksin selitä lääkemenojen kasvua. Lääkärit määräävät vieläkin usein uusinta ja kalleinta valmistetta, vaikka vanha ja hyväksi koettu tuottaisi yhtä hyvän tuloksen.

Eduskunta käsittelee parhaillaan lääkekorvausuudistusta, jossa säädetään keinoista kustannusten nousun hillitsemiseksi. On todennäköistä, että tarvitsemme lisätoimia lääkekulujen hillitsemiseksi.

Lääkehoidon kehittämiskeskus ja sairaanhoitopiirit voivat edistää lääkäreiden kouluttamista mahdollisimman laadukkaaseen ja kustannustehokkaaseen lääkehoitoon.

Jos koulutus ei vaikuta lääkärien reseptinkirjoitukseen, on syytä miettiä lisää lainsäädäntöä, ministeri Mönkäre totesi. Monissa maissa on käytössä viitehintajärjestelmä, jossa lääke korvataan halvimman markkinoilla olevan valmisteen mukaan.

Sivun alkuun