Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre Japaniin
Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre osallistuu tasavallan presidentti Tarja Halosen ja yritysvaltuutuskunnan viralliselle matkalle Japaniin 19.- 24. lokakuuta.
Ministeri Mönkäreen matkaohjelmaan kuuluvat mm. vierailut torstaina 21.10. Tokiossa Japanin kansalliselle pressiklubille ja lauantaina 23.10. sekä Sendai-Finland hyvinvointikeskukseen että Sendain Tokoku Fukushin yliopistolle. Ministeri puhuu vierailukohteissa ikääntymisestä ja sen vaikutuksista Suomessa.
Ministeri Mönkäre tutustuu Sendain kaupungissa keväällä valmistuvaan suomalaiseen hyvinvointikeskukseen (Finnish Wellbeing Center). Hyvinvointikeskus on vanhustenpalvelukeskus, joka tarjoaa asukkaiden toimintakyvyn mukaan porrastetut asumis- ja hoitopalvelut 100 vanhukselle. Keskuksen yhteyteen on valmistumassa myös tutkimus- ja kehittämiskeskus. Hyvinvointikeskus on pilottiprojekti, jossa suomalaista hyvinvointiteknologiaa ja vanhustenhuollon osaamista viedään Japaniin. Keskuksen toiminnan tavoitteena on suomalaisen konseptin mukaisesti ikäihmisten itsenäisen elämän ja kotona asumisen tukeminen mahdollisimman pitkään. Projektin toimijoina Suomesta ovat Finpro, Teknologian kehittämiskeskus (Tekes), Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (Stakes), kauppa- ja teollisuusministeriö, Oulun seudun osaamiskeskus, 16 suomalaista hyvinvointiteknologian yritystä ja akateemisia instituutioita.
Ministeri Mönkäre: Suomen ja Japanin kehittämille vanhustyön malleille tulee kansainvälistä kysyntää
Japanin ja Suomen keskinäisellä yhteistyöllä vanhustenhuollon alueella on jo kohtuullisen pitkä perinne. Yhteistyö vanhustenhuollon alueella Japanin ja Suomen välillä pohjautuu siihen, että molemmissa maissa ikääntyminen on nopeaa. Japanissa ikääntyminen on nopeinta OECD-maissa ja Suomessa hyvin iäkkäiden vanhusten määrä kasvaa nopeimmin EU:ssa. Jo vuonna 1987 aloitettiin yhteistyö tiede-teknologiasopimuksen puitteissa ja vuonna 1997 yhteistyö käynnistyi laajemmalla akselilla. Japanin ja Suomen kehittämille vanhustyön malleille tulee olemaan kysyntää, kun ikääntyminen laajenee muualla maailmassa, sanoo ministeri Mönkäre.
Ikääntymisen vaikutuksia on Suomessa analysoitu jo pitkään. Suomessa vuoden 2005 eläkeuudistuksen tavoitteena on pidentää työssäoloaikaa, turvata eläkkeiden maksaminen ja varautua eliniän pidentymiseen. Suomalaisen vanhuspolitiikan johtoajatus on, että vanhus voisi asua kotona mahdollisimman pitkään. Se edellyttää monenlaista yhteiskunnan tukea ikääntyneille; monia kotiin annettavia palveluja, intervallihoitoa laitoksissa ja omaishoitajien tukea. Ikääntyvä yhteiskunta kaipaa myös uudenlaista ajattelua yhdyskuntasuunnitteluun. Myös japanilainen vanhustenhuolto tulee tulevaisuudessa entistä laajemmin tukemaan kotona tai kodinomaisissa olosuhteissa asumista.
Ministerin mukaan Finnish Wellbeing center -projektista saadaan konkreettista hyötyä molemmin puolin. Käyttäjäystävällinen teknologia antaa monia mahdollisuuksia vanhuspalveluissa, mistä Sendain hyvinvointikeskus on hyvä esimerkki. Suomalais-japanilaisen yhteisen vanhuspolitiikan konseptia voidaan testata ja arvioida sekä samalla yhteensovittaa julkisen vallan panostusta ja yritysyhteistyötä, arvioi ministeri.
Lisätietoja: ylitarkastaja Hannele Tanhua STM puh. 09 -160 74139