Sosiaali- ja terveysministeri Perho: Tutkijaäideille apurahajärjestelmä on ongelma
Tiedeuran ja perheen yhdistäminen on meillä tavallista, mutta ei suinkaan helppoa. Tutkijaäiti putoaa äitiys- ja vanhempainlomallaan peruspäivärahalle, kun apuraha ei ole verotettavaa ansiotuloa. Tähän ja moniin muihin apurahatutkijoiden sosiaaliturvan aukkoihin etsitään ratkaisuja tänään asettamassani työryhmässä, jonka tulee arvioida myös ehdotustensa sukupuolivaikutukset, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho puhuessaan Helsingissä naistenpäivän aattona.
Apurahajärjestelmä on esimerkki järjestelmästä, joka näennäisesti kohtelee naisia ja miehiä samalla tavalla, mutta asettaa heidät kuitenkin käytännössä eriarvoiseen asemaan. Tiedenaisia askarruttaa työn ja perheen yhteensovittaminen. Isyys ei sen sijaan edelleenkään näytä haittaavan tutkijamiesten uraa, sillä tutkijakoulutetuilla miehillä on paljon lapsia. Tulevaisuudessa enemmistö siitä joukosta, josta akateemiselle tutkijauralle tullaan, on naisia. Jotta naiset tuon valinnan tekisivät, heillä on oltava mahdollisuus entistä paremmin sovittaa yhteen työ ja perhe. Tämä merkitsee sosiaalisen turvaverkon paikkaamista, mutta se merkitsee myös tiedeyhteisön omien järjestelmien arvioimista. Suomen Akatemian tasa-arvosuunnitelma on tästä ilahduttava esimerkki, sillä sen mukaisesti perhevapaa otetaan huomioon apurahakauden pituudessa.
Tutkijaäidit ovat olleet poliittisessa päiväjärjestyksessä parikymmentä vuotta. He ovat syystä tai toisesta tipahtaneet työryhmä- ja komiteatyön ehdotuksista tai ne eivät ole johtaneet käytännön toimenpiteisiin. Tältä työryhmältä on syytä odottaa konkreettisia tuloksia eväiksi uudelle eduskunnalle ja hallitukselle, Perho korosti.