Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Solariumeissa käynnit kielletään alle 18-vuotiailta

Sosiaali- ja terveysministeriö
14.6.2012 10.52
Tiedote -

Solariumit kielletään alle 18-vuotiailta. Solariumpalvelujen tuottajat velvoitetaan huolehtimaan, etteivät nuoret pääse käyttämään solariumlaitteita ja täten altistumaan solariumin haitalliselle UV-säteilylle.

Jatkossa solariumin käyttöpaikalla pitää olla asianmukaisesti perehdytetty henkilö, joka opastaa asiakkaan solariumin käyttöön ja antaa tietoa solariumin UV-säteilyn vaikutuksista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että myös itsepalveluperiaatteella toimivissa solariumeissa on oltava läsnä asiakkaita opastava henkilö, jotta paikka voi jatkaa toimintaansa.

Lain soveltamisalan ulkopuolelle jäävät lääkärin määräämät UV-säteilylle altistavat toimenpiteet ja niiden suorittaminen.

Nykyinen asetustasoinen solariumien 18 vuoden ikärajasuositus ei riitä, sillä erityisesti lapsilla ja nuorilla solariumin UV-säteilylle altistuminen lisää ihosyöpäriskiä. Riskin kasvuun vaikuttaa etenkin liika kerta-altistuminen ja ihon palaminen lapsuuden ja nuoruuden aikana.

Suomessa on arviolta noin tuhat paikkaa, jotka tarjoavat ihon ruskettamista solariumeissa. Tyypillisesti solariumit sijaitsevat esimerkiksi kuntosalien, uimahallien ja kauneushoitoloiden yhteydessä. 

Hallitus esitti lakien vahvistamista torstaina 14. kesäkuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lait perjantaina. Lait tulevat voimaan 1. heinäkuuta 2012. Palveluntuottajien tulee viimeistään 1.1.2013 asettaa näkyvästi esille tiedot solariumlaitteen UV-säteilylle altistumisen vaaroista. Kolmen vuoden sisällä lain voimaantulemisesta solariumpalvelujen tuottajien täytyy järjestää toimipisteisiinsä asiakkaiden iän tarkastaminen sekä opastusta antava vastuuhenkilö.

Lisätietoja

johtaja Jari Keinänen p. 0295 163311
hallitussihteeri Helena Korpinen p. 0295 163317Muualla palvelussamme

Säteilysuojelu

Sivun alkuun