Hyppää sisältöön
Media

Socius-lehti 2/2007 ilmestynyt

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 28.5.2007 7.10
Tiedote -

Sosiaaliturvan uudistaminen kärkihanke. Uuden sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän ei tarvitse kauaa miettiä, mikä on hänen salkkunsa painavin asia: sosiaaliturvauudistus.

Kunnille malttia palvelurakenteen uudistamiseen. Kuntien pitäisi tarkkaan harkita palvelurakenteensa uudistamista, muuten edessä on sekasotku. ”Jos lähikunnat ostavat eri palveluita eri kuntayhtymistä, se ei ole asukkaiden etu”, uusi peruspalveluministeri Paula Risikko sanoo.

Nuorten miesten asenteet tasa-arvoon muuttuneet. Työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen ja samapalkka-asiat ovat ykkössijalla uudella tasa-arvoministerillä Stefan Wallinilla. Hän haluaa myös ravistaa luutuneita käsityksiä siitä, etteivät tasa-arvoasiat kuuluisi miehille.

STM työstää hallitusohjelman toimeenpanoa. Hallitusohjelma on yli 60-sivuinen paperinivaska. Eikä sosiaali- ja terveysministeriön osuuskaan ole vähäinen: kehitysjohtaja Klaus Hallan johdolla on laadittu 27-sivuinen taulukko, johon on koottu stm:ää koskevat kohdat.

Koulupudokkailla on aikuisen ihmisen puute. Kovin moni asia ei yhdistä koulunsa kesken jättäneitä nuoria, mutta pari kumminkin: heikot vuorovaikutustaidot ja kova aikuisen nälkä. Apuun ovat tulleet kymmenet työpajat.

Väärin ymmärretty varhainen puuttuminen. Varpu eli varhaisen puuttumisen hanke alkoi ihmettelystä, miksi aina silloin kun lapsen tai nuoren elämässä tapahtuu jotain kamalaa, joku kertoo, että olivathan ongelmat jo vuosia sitten nähtävissä. Miksi niihin ei puututtu ajoissa?

Vanhuksille tehdään ”kuntokartoituksia”. Vanhusten palvelutarpeiden kartoitus voi tuoda esiin piileviäkin tarpeita. Kiireettömissä tapauksissa pitäisi arvio tehdä seitsemän työpäivän kuluessa yhteydenotosta, kiireellisissä heti.

Turhaa pelottelua ikäihmisten hoitokuluista. Väestön vanheneminen asettaa yhteiskunnan uudenlaiseen tilanteeseen niin taloudellisesta kuin sosiaalisestakin näkökulmasta. Väestön vanheneminen on kuitenkin myös moraalinen kysymys.

Sosiaaliala (ainakin melkein) uuteen kuosiin. Sosiaalialaa on nyt viiden viime vuoden aikana yritetty saada uuteen, aiempaa modernimpaan kuosiin. Paljon on saatu aikaan vuoden lopulla päättyvän sosiaalihankkeen avulla, mutta paljon jää myös tuleville vuosille.

Homeesta sairastunut työntekijä usein ilman korvauksia. Päiväkoti Linnunlaulu Helsingissä on remontoitu kosteusvaurion takia kolme kertaa kahdenkymmenen vuoden aikana. Kosteus ja home vaarantavat terveyttä monissa julkisissa rakennuksissa eri puolella maata.

Tel-järjestelmää ei saa tärvellä. Työeläkejärjestelmä tarvitsee kilpailua, mutta säädellysti. ”Yksittäiset muutokset eivät saa johtaa järjestelmän rappeutumiseen”, sanoo asiaa selvittänyt Erkki Rajaniemi.

Socius 2/2007 verkossa: www.stm.fi > Julkaisut > Socius

Sivun alkuun