Hyppää sisältöön
Media

Socius 5/2005 ilmestynyt

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 31.10.2005 8.08
Tiedote -

Ministeri Tuula Haatainen ”Hyppäsin liikkuvaan junaan”

Eläkeuudistuksessa köyhyysloukkuja. Vuoden alussa voimaan tullut eläkeuudistus paransi tulevien vanhuuseläkkeen saajien eläketurvaa, kun muun muassa opiskelu ja pienten lasten hoito kerryttävät työeläkettä. Köyhyysloukkuja ja uhkia jäi silti.

Lapsiasiavaltuutetulla Maria Kaisa Aulalla kiireviikot

Omaisia hoidetaan, vaikkei jaksettaisikaan. Nokialla omaishoitajat eivät aina pysty huolehtimaan omasta virkistäytymisestään. Kaupunki tietää, että omaishoidolla voidaan lykätä kalliiden laitospaikkojen käyttöä, mutta ei pysty kaikille tarvitseville sopimusta omaishoidosta tekemään. Raha ei riitä.

Perhepäivähoito kiinnostaa - tekijöistä pulaa. Alle kouluikäisten määrä kasvaa Nurmijärven kunnassa. Päiväkoteja rakennetaan ja kunnostetaan. Osa vanhemmista toivoo kuitenkin lapselleen kodinomaista ympäristöä ja pientä ryhmää, jossa arkakin saa äänensä kuuluviin.

Lastenpsykiatriaan kannattaa panostaa. Hoitotakuu koskee myös lasten ja nuorten psykiatrista hoitoa. Sen aikarajoihin ei ole kuitenkaan aivan päästy TAYS:ssakaan.

Suomi on tuhansien projektien maa. Terveys- ja sosiaalialan kehittämiseen ohjataan varoja monen eri rahoituskanavan kautta. Projektit ovat sirpaloituneet pieniksi muutaman vuoden hankkeiksi. Kun työn tulos pitäisi maastouttaa palveluorganisaatioon, rahat ovat loppu ja kehitystyötä tehneet henkilöt pyrähtävät uusiin projekteihin.

Meistä terveellisen ravitsemuksen mallimaa? Sitran elintarvike- ja ravitsemusohjelmassa on kaksi lähtökohtaa: kansalaisten terveyden edistäminen sekä elintarvikekentän kilpailukyvyn parantaminen ja kansainvälistymisen edistäminen.

Kolumni: Mistä tehokkuutta kuntiin? STM: Kannustava ”suunta”
Luettua: Suomen työmarkkinamalli STM; Minut on ryöstetty!

Socius-lehti verkossa: www.stm.fi > Julkaisut > Socius, Socius Finland

Sivun alkuun