Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Socius 5/06 ilmestynyt

Sosiaali- ja terveysministeriö
6.11.2006 11.20
Tiedote -

Terveyttä edistetään nyt koko EU:n voimin. EU:lla on paljon käyttämätöntä toimivaltaa terveyden edistämisessä, mutta ei juuri mahdollisuuksia puuttua jäsenmaidensa terveydenhuoltoon. Muun muassa tätä pohdittiin ”Terveyttä kaikissa politiikoissa” -konferenssissa.

Varusmiehillä mielenterveys isompi ongelma kuin lihavuus. Palvelukseen astuvat varusmiehet ovat keskimäärin huonompikuntoisia ja myös lihavampia kuin ennen. Tämän varjoon on jäänyt se, että mielenterveyden ongelmat ovat yleisin palveluksen keskeyttämisen syy.

Leikkauspotilaita jälkitarkastuksiin yksityislääkäreille. Husista ja muualtakin maasta kerrotaan, että naistentauti- ja silmäleikkausten jälkeen potilaita voidaan kehottaa ottamaan yhteyttä omaan (yksityis)lääkäriinsä. Niin ei saa tehdä, toteavat sekä stm että TEO.

Onko päihdehuolto peliongelmaisten oikea hoitopaikka? Ongelmapelaajien hoito syö päihdehuollon muutenkin tiukoilla olevia voimavaroja. Olisikin selvitettävä pelifirmojen osallistumista riippuvuuteen ajautuneiden pelaajien hoitokustannuksiin.

Monikulttuurisuus on arkea pääkaupunkiseudun päiväkodeissa. Pääkaupunkiseudulla kunnallisessa päivähoidossa olevista lapsista noin kahdeksan prosenttia on maahanmuuttajataustaisia, ja he puhuvat yli 70:tä eri äidinkieltä.

Uusia visioita vanhustyöhön; Elämänlaatua tuottamaan. Vanhustenhoidon laatu ja resurssit ovat herättäneet paljon keskustelua. Yksi olennaisimpia kysymyksiä on, miten vanhustyötä voitaisiin kehittää entistä ihmisläheisempään suuntaan ja parantaa hoidon vaikuttavuutta.

Kolumni: Eläkeläisyyden elämysmaailma - Stm: PARASta peruspalvelujen järjestämiselle - Luettua: Luova luokka kilpailukyvyn lähteenä - Näkökulma: ”Syöpää se on – ei se puhumalla muuksi muutu”

Socius 5/2006 STM:n internet-sivuilla

Sivun alkuun