Socius 4/2006 ilmestynyt
Vanhusten yksinäisyyttä hälventämään. Professori Marja Jylhä patistelee yhteiskuntaa toimimaan niin, etteivät ikäihmiset kokisi itseään yksinäisiksi: ”Yksinäisyyttä tuotetaan – ja sitä voidaan myös lievittää – poliittisilla päätöksillä.
Mitä lääkkeitä korvata ja kuinka paljon? Hintalautakunnassa pohditaan, pitääkö yhteiskunnan korvata lääkkeet, joilla torjutaan mahdollista sairastumista. Mitä maksaa yksi lisävuosi elämää? Mikä on sairauksien hoidon tärkeysjärjestys?
Viina vie ja mieli järkkyy - minne mennä? Joillakin ihmisillä on sekä mielenterveys- että alkoholiongelma, ns. kaksoisdiagnoosi. Autetaanko mielenterveystoimistossa alkoholistia? Osaako päihdehuolto ottaa huomioon ahdistuneisuushäiriön?
Naisten pätkätyöt jarruttavat syntyvyyttä. Nuorten, työssäkäyvien ikäluokat pienenevät ja ikääntyvien osuus kasvaa. Pätkätöissä pyörivät naiset lykkäävät kuitenkin lasten hankkimista, kunnes toimeentulo alkaa näyttää vakaalta.
Ihmiset jakautuvat hyvä- ja huono-osaisiin. Sosiaalipoliitikot näkevät melko yksituumaisesti polarisaation kiihtyneen. Kansalaiset jakautuvat hyväosaisten ja huono-osaisten leireihin. Räväkämpi ja monipuolisempi keskustelu olisi ainakin joidenkin mielestä paikallaan.
Työterveyshuollosta ei vain sairauslomaa. Työterveyshuollossa lääkärien ei kannata keskittyä flunssatodistusten kirjoittamiseen, vaan tärkeämpää olisi huomata, milloin jonkun työntekijän sairauslomat pitenevät. Silloin kannattaa selvittää syytä ja koko työyksikön terveyttä.
Kansalaisilta valituksia, päätökset harvoin muuttuvat. Jos työkyvyttömyyseläkettä ei myönnetä, siitä voi valittaa eläkelautakuntaan. Jos sosiaalitoimisto kohtelee asiakasta tämän mielestä huonosti, siitä voi kannella lääninhallitukseen. Ratkaisut muuttuvat harvoin.
Kolumni: Onko asunnottomuus salaa hyväksytty? Luettua: Projektien pilkkomaa työelämää. Näin muualla: Vapaaehtoistyö varmistaa palveluja Hollannissa
www.stm.fi > Julkaisut > Socius