Socius 4/04: Palveluasuminen voi viedä vanhukselta rahat
Kunnat säästävät, kun Kela maksaa palvelutalojen asukkaille, todetaan äsken ilmestyneessä Socius 4/04 -lehdessä. Ikäihmisiä asuu nykyään enemmän palvelutaloissa kuin laitoshoidossa. Heille saattaa kuitenkin jäädä kaikkien lääke- ym. maksujen jälkeen perin vähän käyttövaraa. Kunnilla on kirjavat käytännöt, ja stm selvittääkin, voitaisiinko maksuja yhtenäistää.
Muita Socius-lehden aiheita (verkossa www.stm.fi/Julkaisut/Socius):
Onko työvoimapula todellinen vai kuviteltu uhka?
Eläkkeelle jäämistä täytyy myöhentää, koska Suomea uhkaa työvoimapula ? näin ainakin väitetään. Erikoistutkija Merja Kauhanen muistuttaa, että meillä on työttömien lisäksi melkoinen työvoimareservi. Nuorten täytyisi hankkia koulutusta ja mielellään alalle, jossa työvoimasta on tulevaisuudessa kysyntää.
Juopot pois silmistä Helsingin Myllypurossa
Päihdeongelmaisia on yritetty tosissaan auttaa helsinkiläisessä Myllypuron lähiössä, ja siellä on viisi vuotta toiminut projekti juoppojen auttamiseksi. Tuloksilla ei voi kuitenkaan kehua: häiriöitä on viinan hinnan alentamisen jälkeen enemmän kuin ennen. Ja suurin osa juopoista haluaa kuulemma vain ryypätä rauhassa.
Huumeet ja mielisairaus huono yhdistelmä
Psykiatrinen avohoito toimii ylilääkäri Martti Heikkisen mukaan Helsingissä melko hyvin. Vaikeille, lääkityksensä laiminlyöville potilaille pitäisi hänen mukaansa kuitenkin kiireesti avata erityispoliklinikka. Juuri heitä näkyy kaupungin katukuvassa. Esimerkiksi huumeet ja mielisairaus on huono yhdistelmä.
Palvelutalo on muutakin kuin seinät
Professori Antti Hervonen pitää palveluasumista hyvänä mutta perin alimiehitettynä. Lisää henkilökuntaa tarvittaisiin ympärivuorokautisen hoitoon. Vuoden 2030 tienoilla joudutaan vielä hankkimaan 15 000 uutta laitospaikkaa eläkkeellä olevien suurten ikäluokkien sairastamisen yleistyessä.