Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Socius 3/2008 ilmestynyt

Sosiaali- ja terveysministeriö
22.9.2008 8.50
Tiedote -

Ulkomaalaisten työoloja valvotaan. ”Kun valvomme ulkomaalaisten työntekijöiden työoloja, pyrimme siihen, ettei Suomeen syntyisi kahdenlaisia työmarkkinoita: ykkösluokan suomalaisille ja kakkosluokan ulkomaalaisille.”

Vahvistetaan verkostoja, niin sairaudet vähenevät. Ihmiset ovat sitä terveempiä, mitä enemmän heillä on keskinäistä kanssakäymistä yhteisössään. Kannattaisiko terveyden määrärahoista osa suunnata ihmisten yhteydenpidon lisäämisen?

Kotihoito koordinoi ikäihmisten palveluja. Jo yli puolet kunnista on yhdistänyt kotipalvelunsa ja kotisairaanhoitonsa. Se on nähty järkeväksi palvelujen laadun kohentamiseksi ja yhteistyön tiivistämiseksi.

Sosiaalihuollon palvelujen valvonta yhtenäistyy. Sosiaalihuollon palvelujen valvontaan halutaan lisää yhdenmukaisuutta. Jatkossa aiotaan kehittää valtakunnallisia valvontaohjelmia kaikille, myös kuntiin.

Lastensuojelulain toteutus tökkii. Kunnissa ei puututa riittävän varhain lasten ja nuorten ongelmiin, vaikka vuoden alussa voimaantullut lastensuojelulaki sitä edellyttää.

Urheilulla syrjäytymistä torjumaan. Kun Icehearts-joukkue pelaa jääkiekkoa, joukkuehengen kautta saavutetaan hyviä tuloksia: estetään syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria luisumasta sivuraiteille.

Ylivelkaantuneita on jo kolmannessa polvessa. Ennen vanhaan velkaantuneella ihmisellä saattoi olla kaksitoista erilaista luottoa. Nyt kuusikymmentä ei ole paljon, sillä yli sadankin luoton sankareita on.

Yhteistyöllä uutta asennetta romanien kanssa työskentelyyn. Kymmenet romanit Jyväskylän seudulla saivat ”Romanit työelämään” -hankkeen avulla työ- tai harjoittelupaikan.

Kaikkeen kannattaa varautua – myös pitkään ikään. Väestön vanhenemiseen liittyy paradokseja. Elämme pidempään, muttei vanhuutta arvosteta. Olemme terveempiä, mutta jäämme aiemmin eläkkeelle.

Suomalainen sosiaaliturva – kilpailuetu vai -haitta? Socius-lehti lähetti talouselämän vaikuttajille kysymyksiä suomalaisen sosiaaliturvan asemasta globalisoituneessa maailmassa.

Kolumni; Sosiaaliturvan vanhat vaatteet ja uudet aatteet

Näkökulma; Päiväkoti poltti hoitajalta käämit

”Suuri Idea” – eli kuinka tautien aiheuttama aliravitsemus vei mukanaan

Socius verkossa

Sivun alkuun