Hyppää sisältöön
Media

Socius 1/2008 ilmestynyt

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.3.2008 10.00
Tiedote -

Lääketeollisuus liehittelee potilasjärjestöjä. Potilasjärjestöjen määrä on lisääntynyt. Mutta kuinka suurella rahalla ja millaisilla motiiveilla yritykset voivat tukea järjestöjen toimintaa, ilman että näiden riippumaton asema vaarantuu?

Terveydenhuollossa on monta käypä hoito -suositusta. Valtakunnalliset hoitosuositukset yhtenäistävät hoitokäytäntöjä. Ammattilaisille tarkoitettujen suositusten potilasversioista ja oppimateriaaleista hyötyvät monet muutkin.

Tamperelaisia omalääkäriin yksityiselle. Noin kymmenentuhannen tamperelaisen omalääkäri ottaa vastaan Pihlajalinnan lääkäriasemalla. Kaupunki kokeilee, miten onnistuu yhden oman terveysaseman ulkoistaminen yksityiselle yrityksille.

Perusterveydenhuolto nostettiin Forssassa ykköseksi. Aluesairaalan ja perusterveydenhuollon integroiminen tehostaa toimintaa Forssan seudulla. Tämä ns. Forssan malli tarjoaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluita samassa organisaatiossa

Päiväkodit ovat nyt monikulttuurisia. Enää muutamassa Helsingin päiväkodissa ei ole yhtään maahanmuuttajalasta. Monikulttuurisuus on enemmänarkea kuin poikkeus.

Ihmiskaupan uhreja halutaan suojella. Ihmiskaupan uhreja on vaikea tunnistaa. Suomea pidetään kauttakulkumaana, joten miten siis tunnistaa heidät kaikista maamme kautta muualle matkalla olevista? Tätä pohtii Sirkku Päivärinne sisäasiainministeriöstä.

Perheväkivaltaa ajoissa ehkäisemään. Perheväkivaltaa on Suomessa enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Satsaukset niiden ehkäisyyn säästäisivät sekä kärsimystä että kustannuksia.

Eläketurvakeskus valmistelee ja valvoo. ”Eläketurvakeskus on oikeastaan sosiaali- ja terveysministeriön käsikassara”, ETK:n toimitusjohtaja Jukka Rantala sanoo.

Järjestöillä ja julkisella vallalla ristiriitaisia(kin) odotuksia. Stm:ssä uudistetaan parhaillaan kansalaisjärjestöstrategiaa, jossa ministeriö selkiyttää järjestöjen asemaa suhteessa julkiseen valtaan eli valtion lisäksi erityisesti kuntiin.

Miten valtio ohjaa kuntia vuonna 2020? Kunnissa ei selvitä kunta- ja palvelurakenteen muutoksista ilman sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistä hallintolakia. Informaatio-ohjaus vahvistuu neuvotteluohjauksella ja laadukkailla suosituksilla.

Ahvenanmaa on – Ahvenanmaa. Ahvenanmaalla on Manner-Suomeen nähden monia erityispiirteitä. Joskus mantereella harmitellaan, että ahvenanmaalaiset ovat niin kovin kallellaan Ruotsiin päin ja pitävät niin kovin kiinni itsemääräämisoikeudestaan.

Näkökulma: … ja terveydenhuollossa kaikki hyvin? Tositapahtumiin perustuva juttu potilaan saamattomasta – eikä saumattomasta hoitoketjusta.

LINKKI LEHDEN ETUSIVULLE

Sivun alkuun