Hyppää sisältöön
Media

Seminaari Mikkelissä: Työelämän hyvät käytännöt kiertoon

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 16.5.2006 6.30
Tiedote -

”Mitä isot edellä sitä pienet perässä” -sanonnan soisi toimivan myös työelämän kehittämisessä. Monissa suurissa yrityksissä on panostettu työelämän hyvien käytäntöjen kehittämiseen ja käyttöönottoon. Pienyrityksissä ei aina ole voimavaroja tällaiseen kehittämistyöhön. Kaikkien ei tarvitse tehdä kehittämistyötä itse, sillä työhyvinvointia parantavia työkaluja on runsaasti tarjolla. Olemassa olevaa tietoa tulisikin käyttää entistä luulottomammin työhyvinvoinnin kehittämiseen. Näin todettiin Mikkelissä järjestetyssä ”Hyviä käytäntöjä työelämään” -seminaarissa tiistaina 16.5.2006. Tilaisuuden avasi sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen. Ministeri painotti puheessaan jokaisen työntekijän oikeutta kehittää työelämää. Seminaarijärjestelyistä vastasi sosiaali- ja terveysministeriön työelämän kehittämisohjelma Veto.

Hommat hanskaan - osaamista ja hyvinvointia viljelijöille ja maaseutuyrittäjille

Menestyminen ja työhyvinvointi kuuluvat myös viljelijöille ja maaseutuyrittäjille, muistutti seminaarissa alustanut yritys- ja yhteisökonsultti Tuulikki Petäjäniemi. Viljelijän mahdollisuudet pysyä terveenä ja työssä jaksamiseen ja jatkamiseen ovat moni verroin paremmat, jos sekä maatilan että oman elämän asiat ovat hanskassa, tila on kannattava ja työt hyvin organisoituja. Tämä luo perustan yritystoiminnan menestymiselle. Apua ja ohjeita menestyksen saavuttamiseksi on etsitty MTK:n Perheviljelmän johtaminen -hankkeessa. Osana hanketta on tehty myös Hommat hanskaan -työkirja, joka on laadittu johtamisen työvälineeksi viljelijöille ja maaseutuyrittäjille. Työkirjassa annetaan tietoa myös viljelijän ja hänen perheensä sosiaaliturvasta ja kannustetaan viljelijää huolehtimaan myös työturvallisuudesta.

Työterveyshuoltokin tarvitsee tukea

Itä- ja Keski-Suomen alueiden kunnallisissa työterveyshuolloissa on siirrytty yksilökeskeisestä ja sairaanhoitopainotteisesta toiminnasta kohti työpaikkakohtaista terveyden edistämistä. Uudistustyötä on tehty Työterveyslaitoksen johdolla. Uuden teknologian tuomat mahdollisuudet ovat tukeneet muutosta. Työterveyshuollot ovat ottaneet uutena apuvälineenä käyttöönsä kämmenmikrolle sovelletun Työympäristöprofiili-ohjelman. Ohjelman avulla työolojen epäkohtien tunnistaminen ja niiden riskien suuruuden arvioiminen terveydelle toteutuu työsuojelulainsäädännön edellyttämällä tavalla, selvitti kehittämishankkeen parissa työskentelevä erikoistutkija Paula Naumanen Työterveyslaitokselta. Työympäristöprofiili-ohjelma on lisännyt työpaikkojen kiinnostusta työolojen arvioimiseen, epäkohtien korjaamiseen sekä työterveyshuollon osallistumista työolojen kehittämistoiminnan suunnitteluun.

Johtaminen vaikuttaa työssä jaksamiseen

Osuuskauppa Suur-Savon toimialajohtaja Anita Itkonen kertoi johtamisen tärkeydestä. Itkosen mukaansa työntekijöitä tulee kunnioittaa ja arvostaa juuri sellaisen kuin he ovat. Osuuskauppa Suur-Savossa pyritään hyödyntämään työntekijöiden erilaisuutta ja eri-ikäisyyttä joka päivä. Kaiken ikäisillä, myös ikääntyneellä henkilöstöllä, on mahdollisuus ammattitaidon kehittymistä ja uraa edistävään koulutukseen, jonka yritys maksaa. Henkilöstön työvire ja jaksaminen ovat yrityksen menestymisen kannalta keskeisiä asioita, painotti Itkonen.

Tavoitteena pidemmät työurat

Veto-ohjelma on sosiaali- ja terveysministeriön koordinoima työelämän kehittämisohjelma. Ohjelma tavoittelee monin eri keinoin työhyvinvoinnin parantamista suomalaisilla työpaikoilla. Taustalla on pääministeri Vanhasen hallitusohjelman kirjaus työssä jaksamisesta ja jatkamisesta. Tavoitteena on työurien pidentäminen.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Ismo Suksi, STM Veto-ohjelma, puh. 0400-409 717,
sähköposti: [email protected], www.klinikka.fi ja www.vetoatyoelamaan.fi

Yritys- ja työyhteisökonsultti Tuulikki Petäjäniemi, Peemicon Oy, puh 040-737 8819,
sähköposti [email protected]

Anita Itkonen, toimialajohtaja, Osuuskauppa Suur-Savo, puh. 015-206 2005
sähköposti: [email protected]

Erikoistutkija Paula Naumanen, Työterveyslaitos, puh. 046-8515203, sähköposti: [email protected]

Sivun alkuun