Selvityshenkilö esittää reuman kirurgisen hoidon keskittämistä viiteen yliopistosairaalaan
Sosiaali- ja terveysministeriön asettama selvityshenkilö professori Matti Lehto ehdottaa, että reuman kirurginen hoito keskitetään viiteen yliopistosairaalaan ja tietyt vaativat leikkaukset yliopistosairaalan yhteydessä toimivaan osaamiskeskukseen. Lastenreumaa sairastavien reumaortopediset leikkaukset tulisi keskittää yhteen osaamiskeskukseen ja tietyt vaativimmat reumaortopediset tekonivelleikkaukset (ranne, kyynär ja nilkka) yhteen tai korkeintaan kahteen osaamiskeskukseen.
Kehittyneen lääkehoidon ansiosta reuman vuodeosastohoidon tarve on runsaassa kymmenessä vuodessa vähentynyt neljännekseen. Samalla toimenpiteelliset reumaortopediset hoitopäivät ovat vähentyneet kolmannekseen. Vaativan reumaortopedian tarve ei ole kuitenkaan poistunut. Vaativin potilasryhmä ovat potilaat, jotka ovat sairastuneet lapsuusajan reumaan vuosikymmeniä sitten.
Selvityshenkilön mukaan nykyistä keskitetympi toimintamalli on tarpeen, jotta turvataan valtakunnallisesti potilaiden tasapuolinen pääsy leikkauksiin ja mahdollistetaan reumaortopedisen osaamisen jatkuvuus. Potilasmäärät ovat hoidon laatutason ylläpitämistä ajatellen riittävän suuria ainoastaan, jos reuman kirurginen hoito keskitetään valtakunnallisesti viiteen yliopistolliseen sairaalaan.
Vaativan reumaortopedian osaaminen on turvattava muuttuneessa hoitotilanteessaReumasairaudet ovat pitkäaikaisia sairauksia, jotka voivat aiheuttaa nivelten tulehduksen takia pysyviä nivelvaurioita. Satatuhatta suomalaista saa erityiskorvattavaa lääkehoitoa reuman hoitoon. Ennen tehokasta lääkehoitoa sairaus aiheutti usein vaikean invaliditeetin. Reuman kehittynyt lääkehoito on vähentänyt niveltuhoa ja suurella osalla reumapotilaista tauti voidaan pysäyttää. Hyvät hoitotulokset ovat heijastuneet hoitojärjestelmään, ja aiemmasta vuodeosastopainotteisesta hoidosta on siirrytty polikliiniseen hoitoon.
Erikoissairaanhoito vastaa sairauden diagnostiikasta ja hoidon aloituksesta. Taudin rauhoituttua hoitoa voidaan jatkaa perusterveydenhuollossa. Vaativaa hoitoa on keskitetty yliopistosairaaloihin alueellisesti ja valtakunnallisesti.
Reumaan liittyvän niveltuhon kirurginen hoito vaatii erityisosaamista. Leikkaustoimenpiteiden määrän lasku, vaativan tekonivelkirurgian kehittyminen sekä yhä monimutkaisempien ja teknisesti vaativampien ratkaisujen käyttö on luonut tarpeen arvioida toiminnan alueellista ja valtakunnallista keskittämistä. Myös terveydenhuoltolaki edellyttää, että yliopistollisten sairaaloiden erityisvastuualueen sairaanhoitopiirit sopivat työnjaosta vaativien sairauksien hoidossa. Valtioneuvoston asetuksella voidaan säätää valtakunnallisesta ja alueellisesta erityistason sairaanhoidon keskittämisestä.
Sosiaali- ja terveysministeriö jatkaa keskustelua selvityshenkilön ehdotusten pohjalta. Yhtä vaativaa alaa ei voida keskittää ottamatta huomioon tarvittavia tukipalveluja.
Lisätietojalääkintöneuvos Timo Keistinen, p. 050 571 4015
selvityshenkilö, professori Matti Lehto, p. 0500 621 705
Muualla palvelussamme