Selvitys: Sairaalat tarvitsevat peruskorjauksia ja ilmanvaihto parannuksia
Sairaaloiden sisäilman laatu vaikuttaa sekä työntekijöiden terveyteen että potilaiden sairauksien hoitoon. Sairaalarakennusten huono kunto haittaa nyt jo tilojen käyttäjien terveyttä. Työntekijöiden ja potilaiden turvallisuus on taattava muuttuvissa tilanteissa, joissa sairaaloiden työ ja potilaiden hoito monipuolistuu ja tehostuu. Sairaaloissa ei pystytä tällä hetkellä täysin estämään mikrobien leviämistä ilmanvaihtokanavien kautta. Niiden puhtautta ja ilmanvaihdon toimivuutta pitäisi parantaa nykyisestään. Sairaaloiden peruskorjausohjelma on käynnistettävä viipymättä. Korkeatasoinen sairaaloiden tutkimus- ja hoitotyö ei voi toteutua välttävän arvosanan toimitiloissa, toteaa professori Kari Reijula raportissaan, jonka hän luovutti sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreelle tiistaina 22. helmikuuta Helsingissä.
Sosiaali- ja terveysministeriö pyysi professori Kari Reijulaa Uudenmaan aluetyöterveyslaitoksesta selvittämään sairaalarakennusten kosteusvaurioiden yleisyyttä, ilmanvaihdon toimivuutta ja sisäilman laadun vaikutusta työntekijöiden ja potilaiden terveyteen. Tavoitteena oli myös laatia sairaaloille ohjeet ongelmien korjaamiseksi. Selvityksen tarvetta oli, sillä esim. Työterveyslaitoksen ylläpitämään työperäisten sairauksien rekisteriin on vuosittain kirjattu kymmeniä ammattitauteja, joiden aiheuttajana on ollut kosteus- ja homevaurioon liittyvä mikrobi.
Asiantuntijaryhmä teki kymmeneen keskussairaalaan kuhunkin viikon mittaisen tutkimuskäynnin. Näissä keskussairaaloissa tehtiin myös kyselytutkimus, jolla arvioitiin työntekijöiden näkemyksiä sairaaloiden sisäilman laadusta ja työympäristöön liittyvistä oireista. Työntekijät kokivat jatkuvaa ympäristöhaittaa kuivasta ilmasta (46%), tunkkaista ilmaa (40%), melua (30%) ja vetoa (27%). Työntekijät kärsivät viikoittain nenän ärsytyksestä (25%), käsien ärsytyksestä (24%), silmien ärsytyksestä (23%) ja väsymyksestä (21%). Valitukset ja oireilu oli yleisempää kuin esimerkiksi toimistotyöntekijöillä on aikaisemmin raportoitu.
Keskussairaalat ovat peruskorjauksen tarpeessa
Rakennusten ikä sekä suunnittelun, rakentamisen ja käytön virheet ovat johtaneet siihen, että osassa sairaaloista on kosteusvaurioita ja rakenteissa hometta. Sairaaloiden kosteusvaurioiden yleisyydestä ei ollut aikaisemmin kattavia tietoja. Toisaalta 1950- ja 1970-lukujen rakennus- ja ilmanvaihtotekniikka eivät kaikin osin enää vastaa nykyajan vaatimuksia. Selvityksen perusteella 15 % sairaalarakennusten pinta-alasta vaatii välitöntä korjausta, 22% tarkempia tutkimuksia. Kahdeksassa sairaalassa kymmenestä löytyi välittömän korjauksen tarpeessa olevia kosteusvaurioita kosteissa tiloissa. Välittömät rakennuskorjaukset ja ilmanvaihdon ajanmukaistaminen nykyisten vaatimusten tasolle maksaa noin 370 miljoonaa euroa.
Selvityshenkilön suositukset epäkohtien korjaamiseksi
Selvityshenkilö antoi useita suosituksia vallitsevien epäkohtien korjaamiseksi:
Sairaalat peruskorjataan valtakunnallisen ohjelman pohjalta, joissa kunnat ja sairaanhoitopiirit ovat aktiivisesti mukana.
Sairaaloiden ilmanvaihtojärjestelmille ei ole olemassa kunnollisia suomalaisia (tai eurooppalaisia) ohjeita tai standardeja. Ne tulisi laatia viipymättä.
Urakoitsijat koulutetaan sairaalaympäristössä tehtävien korjaustöiden erityisvaatimuksiin.
Sairaaloiden kunnossapidosta vastaavan henkilöstön täydennyskoulutusta lisätään ja sairaaloiden kiinteistöpuolen työntekijöiden pätevyyteen kiinnitetään huomiota.
Otetaan käyttöön valtakunnallinen vertaistuki hyvien käytäntöjen edistämiseksi.
Kosteus- ja homevaurioille altistuneiden työntekijöiden oireiden ja sairauksien tutkimuskäytäntöjä yhdenmukaistetaan.
Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmämuistioita 2005:3, Kari Reijula: Sairaaloiden kunto ja ilmanvaihto, Selvityshenkilön raportti, 60 sivua, ISBN 952-00-1648-1, Julkaisua myy Yliopistopaino www.yliopistopaino.fi/kirjamyynti. Hinta 14,04 euroa. Julkaisu tulee myös verkkoon www.stm.fi julkaisut, työryhmämuistiot.
Lisätietoja: professori Kari Reijula puh. 040 550 2050.
>> Kari Reijula: Sairaaloiden kunto ja ilmanvaihto