Hyppää sisältöön
Media

Selvitys lastensuojelun menneisyydestä etenee - haastateltavia kaivataan lisää

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.1.2015 16.05
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriön tilaama ja Jyväskylän yliopiston toteuttama selvitys lastensuojelun menneisyydestä etenee suunnitelmien mukaan. Tähän mennessä on haastateltu noin 120 henkilöä, joista suurin osa on ollut sijoitettuna lastenkotiin tai perheeseen 1950-70-luvuilla.

Alueellisesti haastattelut ovat painottuneet Etelä-Suomeen. Eniten haastatteluja on tehty Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Keski-Suomessa. Lisää haastateltavia kaivattaisiin erityisesti Etelä-Karjalasta sekä koko Pohjanmaan alueelta. Haastatteluun voi ilmoittautua henkilö, jolla on omia kokemuksia kaltoinkohtelusta joko ammattilaisena (esimerkiksi työntekijänä, perhehoitajana) tai lapsena lastensuojelulaitoksissa tai sijaisperheissä 1930-80-luvuilla.

Haastateltavaksi voi ilmoittautua osoitteeseen [email protected] tai puhelimitse numeroon 040 805 3930 arkisin klo 9-15.

Selvitys valmistuu keväällä 2016

Lastensuojelun menneisyyden selvityksen tarkoituksena on kerätä kokemuksia suomalaisesta lastensuojelusta ja erityisesti sijaishuollosta vuosina 1937-1983. Taustalla on havaintoja siitä, että sijaishuolto ei ole aina kyennyt tarjoamaan sijoitetuille lapsille kaltoinkohtelusta vapaata lapsuutta.

Päätarkoituksena on antaa ihmisille mahdollisuus kertoa omia kokemuksiaan lastensuojelusta. Kokemusten avulla saadaan käsitys menneiden aikojen suomalaisesta lastensuojelusta. Lisäksi selvityksen tavoitteena on vaikuttaa nykyisen lastensuojelun sijaishuollon toimintaan niin, että kaltoinkohtelua ei esiintyisi ja siihen puuttuminen olisi välitöntä ja aukotonta. Selvitys valmistuu keväällä 2016.

Lisätietoja

hankkeen vastuullinen johtaja, professori Pirjo Markkola, JYU, [email protected], p. 0400 247456 (hankkeen tilanne ja toteutus)
johtaja Päivi Voutilainen, STM, [email protected], p. 02951 63403 (hankkeen rahoitus)Muualla verkossa

Hankkeen verkkosivut (Jyväskylän yliopisto)

Sivun alkuun