Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Selvitys lastensuojelun menneisyydestä alkaa haastatteluilla ensi syksynä

Sosiaali- ja terveysministeriö
23.6.2014 9.38
Tiedote -

Selvitys lastensuojelun menneisyydestä alkaa syksyllä 2014. Sosiaali- ja terveysministeriö on kilpailuttanut selvityksen, ja sen toteuttajaksi on valittu Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitos. Laitoksen tutkijat aloittavat haastattelut syksyllä 2014. Haastatteluista tiedotetaan vielä tarkemmin syksyn alussa.

Selvityksen tavoitteena on kerätä kokemuksia suomalaisesta lastensuojelusta ja erityisesti sijaishuollosta vuosina 1937-1983. Taustalla on havaintoja siitä, että sijaishuolto ei ole aina kyennyt tarjoamaan sijoitetuille lapsille kaltoinkohtelusta vapaata lapsuutta.

Päätarkoituksena on antaa ihmisille mahdollisuus kertoa omia kokemuksiaan lastensuojelusta. Kokemusten avulla saadaan käsitys menneiden aikojen suomalaisesta lastensuojelusta. Lisäksi tavoitteena on vaikuttaa nykyisen lastensuojelun sijaishuollon toimintaan. Selvitys valmistuu keväällä 2016.

Haastatteluihin osallistuminen on vapaaehtoista

Selvityksen keskeinen aineisto koostuu vapaaehtoisista haastatteluista. Haastatteluun voi ilmoittautua kuka tahansa, jolla on omia kokemuksia joko ammattilaisena (esimerkiksi työntekijänä, perhehoitajana) tai lapsena lastensuojelulaitoksissa tai sijaisperheissä 1930-80-luvuilla.

Haastatteluissa ei kerätä henkilö- tai yksikkökohtaisia tietoja. Tiedot käsitellään luottamuksellisesti. Haastatteluihin voi ilmoittautua 1.8.2014 alkaen numeroon 040 805 3930 (Jyväskylän yliopisto).

Lisätietoja

professori Pirjo Markkola, Jyväskylän yliopisto, p. 0400 247456 (selvityksen toteutus)
neuvotteleva virkamies Kirsi Talonen, STM, p. 02951 63357 (selvityksen rahoitus ja kilpailutus)Muualla palvelussamme

Kaltoinkohtelu lastensuojelun sijaishuollossa

Sivun alkuun