Sakkunniga: Toxtest-forskningsprojektets konklusioner är korrekta
Social- och hälsovårdsministeriet, som finansierade forskningsprojektet, beslutade att låta utföra en utomstående bedömning, eftersom de forskare som deltog i projektet i dess slutskede hade olika uppfattningar om konklusionerna. Forskarna var av olika åsikt om vad man utgående från det material som samlats i forskningen och dess resultat vetenskapligt kan konstatera om sambandet mellan den totala toxiciteten av dammet som samlats från byggnader, fuktskador i byggnader och människors symptom.
För den utomstående bedömningen stod professor i statistik Esa Läärä och professor i farmakologi Olavi Pelkonen, båda från Uleåborgs universitet.
Forskningsprojektet Toxtest genomfördes som en del av det riksomfattande åtgärdsprogrammet mot fukt- och mögelproblem (Kosteus- ja hometalkoot). Målet var attutveckla en metod för bedömning av toxicitet i dammprover från inomhusluften, som man kunde ha använt som stöd för hälsoövervakning vid bedömningen av hur allvarlig en fuktskada är och som grund för prioritering av saneringsbehov i fuktskadade objekt.
Det treåriga forskningsprojektet genomfördes under ledning av social- och hälsovårdsministeriet i samarbete mellan Institutet för hälsa och välfärd, Helsingfors universitet, Östra Finlands universitet, Åbo universitet och Arbetshälsoinstitutet. Ledande sakkunniga i mikrobiologi och toxikologi i Finland deltog.
Mer uppgifterdirektör Jari Keinänen, SHM, tfn 050 354 7138
professor Esa Läärä, Uleåborgs universitet, tfn 040 553 5417
professor Olavi Pelkonen, Uleåborgs universitet, tfn 040 5075196
Bilagor
Toxtest - en extern vetenskaplig utvärdering. Slutrapport på finska. (2256 kB, pdf)
På vår webbplats
Ingen ny metod för identifiering av fuktskadade byggnader (Pressmeddelande 6.3.2013)
På andra webbplatser