Ryhmäperhepäivähoidon luonne muuttunut ja ryhmät kasvaneet
Tänään julkistettavan valtakunnallisen ryhmäperhepäivähoidon selvityksen mukaan pieniä, kodinomaisia ja pysyvien ihmissuhteiden yksiköitä on kaikista ryhmäperhepäiväkodeista enää kolmannes. Ryhmäperhepäiväkodeista valtaosa (67 %) on kolmen tai sitä useamman hoitajan yksiköitä, joissa on kirjoilla jopa neljäkymmentä lasta. Kuitenkin päivähoitoasetuksen mukaan ryhmäperhepäivähoitoa tyypillisimmillään toteutetaan yksikkönä, jossa on kaksi hoitajaa, kahdeksan kokopäivälasta ja kaksi osapäivälasta.
Sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta valtakunnallisen hyvinvointipalveluja tarjoavan Verven toukokuussa tekemän selvityksen mukaan ryhmäperhepäivähoidon laadun kehittäminen on jäänyt kunnissa määrällisen kehittämisen jalkoihin. Työssä ei ole panostettu riittävästi hoitomuodon johtamiseen, sisällölliseen kehittämiseen ja oman identiteetin muotoutumiseen. Tilanne näkyy erityisesti päivähoidon säännösten laiminlyönteinä, esimerkiksi: hoidossa on samanaikaisesti liian monta lasta, yksikössä aikuisten ja lasten välinen suhdeluku ei ole oikea, hoitajien pätevyyksissä on puutteita ja lapsikohtaiset varhaiskasvatussuunnitelmat puuttuvat.
Selvitys tehtiin kaikkiin kuntiin sähköisenä kyselynä, johon vastasi 302 kuntaa. Niistä 72 piti ryhmäperhepäivähoitoa kalleimpana hoitomuotona. Selvityksen mukaan vaikuttaa siltä, ettei kunnissa tunneta riittävästi ryhmäperhepäivähoitoa ohjaavien säännösten sisältöä ja toisaalta myös taloudellisten voimavarojen niukkuus heikentää ryhmäperhepäivähoidon laatua. Selvityksen tulokset ovat esillä Oulussa 22.11. perhepäivähoidon valtakunnallisessa kehittämisseminaarissa.
Sosiaali- ja terveysministeriö käynnisti maaliskuussa 2007 Osaamisen kehittäminen perhepäivähoidossa -hankkeen, joka luo uudenlaisia malleja ja sisältöjä perhepäivähoitohenkilöstön ja esimiesten osaamisen kehittämiseen. Hankkeella pyritään parantamaan perhepäivähoidon toimintaedellytyksiä laadullisin keinoin. Hallitusohjelman mukaan lakia lasten päivähoidosta uudistetaan. Tässä yhteydessä arvioidaan myös ryhmäperhepäivähoidon säännösmuutostarpeita.
Lisätietoja:
projektipäällikkö Sanna Parrila, Verve, puh. 020 757 4685, www.verve.fi/paivahoito,
ylitarkastaja Tarja Kahiluoto, puh. (09) 1607 73227, [email protected].
Selvityksen hankintatiedot: Ryhmäperhepäivähoitoselvitys, STM Selvityksiä 2007:54 ja osoitteesta: www.stm.fi > Julkaisut.