Rikos- ja riita-asioiden sovittelun suosio on kasvanut
Yhä suurempi osa poliisiin tietoon tulleista lievistä rikoksista ohjataan sovitteluun. Sovittelukäsittelyyn ohjattiin vuoden 2011 aikana 13 240 rikos- ja riita-asiaa. Määrä kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 7,5 prosenttia. Vuonna 2011 kaikista poliisin tietoon tulleista rikoksista runsas kaksi prosenttia ohjattiin rikos- ja riita-asioiden sovitteluun.
Sovitteluun ohjatuista rikosasioista viime vuonna runsas puolet oli väkivaltarikoksia. Alle 15-vuotiaiden osuus sovitteluun ohjatuista rikosten tekijöiksi epäillyistä oli 14 prosenttia ja alle 21-vuotiaiden osuus 45 prosenttia. Lähisuhteessa tapahtuneita rikoksia lähetettiin sovitteluun aikaisempaa enemmän. Aloitteiden määrän kasvuun on vaikuttanut rikoslain muutos, jonka myötä myös lievät pahoinpitelyt lähisuhteessa muuttuivat virallisen syytteen alaisiksi rikoksiksi.
Sovittelu tarjoaa oikeusprosessia kevyemmän, edullisemman ja joustavamman tavan käsitellä rikos- ja riita-asioita. Sovittelu on yhteiskunnallinen palvelu, jossa sovittelijat toimivat välittäjinä tapahtuneen rikoksen tai riidan osapuolten välillä ja auttavat heitä neuvottelussa.
Sovittelu on luottamuksellista, maksutonta ja edellyttää kaikkien osapuolten vapaaehtoista suostumusta. Sovittelijat ovat vapaaehtoisia, koulutettuja, puolueettomia ja vaitiolovelvollisia. He toimivat ammattihenkilöstön ohjauksessa. Sovittelussa käsitellään uhrille aiheutuneita henkisiä ja aineellisia haittoja, sekä voidaan sopia niiden hyvittämisestä.
Sovittelun tärkeimpinä hyötyinä ovat sosiaalisten suhteiden parantuminen ja yhteisöllisten normien vahvistuminen. Sovittelu antaa rikoksen tekijälle mahdollisuuden moraaliseen oppimiseen ja vastuunottoon. Siten se ehkäisee myös rikosten uusimista.
Sovittelutoimintaa on ollut Suomessa jo vuodesta 1983 alkaen. Lakiin perustuvaa toiminta on ollut vuodesta 2006 alkaen. Palvelua on tällä hetkellä saatavilla kaikkialla Suomessa. Sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa toimiva rikosasioiden sovittelun neuvottelukunta seuraa, linjaa ja edistää sovittelun valtakunnallista ja kansainvälistä toimintaa ja kehittämistä. Valtioneuvosto asetti neuvottelukunnan 5. joulukuuta uudelle kolmivuotiselle toimikaudelle.
Lisätietojaneuvotteleva virkamies Kari Haavisto, STM, p. 02951 63342
kehittämispäällikkö Aune Flinck, THL, p.0295 24 7208
Muualla palvelussamme Rikos- ja riita-asioiden sovittelu