Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Rehula: Kunnallisissa tiloissa annetusta yksityisestä hoidosta vetovoimaa haja-asutusalueille

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 5.10.2010 7.53
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehulan mukaan terveydenhuollon julkinen ja yksityinen palvelutuotanto eivät ole toistensa vihollisia, vaan molemmilla on paikkansa. Parhaimmillaan yksityinen puoli täydentää julkista palvelutuotantoa niin, että ihmiset saavat tarvitsemansa palvelut nopeasti ja lähellä.

"Sairausvakuutus tarjoaa asiakkaalle taloudellisen mahdollisuuden käyttää myös yksityisiä palveluja. Se, että potilas sairausvakuutuksen tukemana käyttää välillä yksityisiä palveluita, helpottaa julkisen terveydenhuollon palvelujen tarjoamistaakkaa", sanoi ministeri Juha Rehula Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n Eläkeläisparlamentissa Helsingissä tiistaina 5. lokakuuta.

Eduskunnalle annetaan lähiaikoina esitys siitä, että sairaanhoitokorvauksia voisi saada myös kunnallisen sosiaali- ja terveyspalvelun tiloissa annetusta yksityisestä hoidosta.

"Erityisesti haja-asutusalueilla tämä voi olla vetovoimatekijä, jos siten saadaan vaikkapa hammaslääkäri pitämään iltaisin vastaanottoa jo olemassa oleviin tiloihin. Kuntien tulee määritellä yksityisen hoidon ehdot siten, ettei toiminta millään tavalla vaaranna julkisen palvelun hoitotakuun toteutumista", ministeri Rehula korosti.

Ministeri peräänkuulutti kuntien osaamisen parantamista kilpailutuksessa ja sopimusten tekemisessä yksityisten terveys- ja hoivapalveluyritysten kanssa.

"Sopimuksissa on oltava riittävän yksityiskohtaiset velvoitteet ja myös sanktiot niihin tapauksiin, kun riittävä taso ei toteudu. Ensiarvoisen tärkeää on, että ihmiset voivat turvallisin mielin antaa läheisensä ja itsensä hoivaaviin käsiin. Kunnilla on järjestäjinä tässä vastuu, tapahtui palvelun tuottaminen sitten kunnan omana palvelutuotantona tai ostopalveluna yksityiseltä puolelta", ministeri totesi.

Ministeri nosti esiin myös nykyisen hallituksen toimet eläkkeiden tason ja ostovoiman nostossa.

"Hallituksen erityisenä painopisteenä on ollut eläkeläisten toimeentulon parantaminen. Tätä tarkoitusta varten on säädetty laki takuueläkkeestä. Tällä vaalikaudella hallitus on ohjelmansa mukaan myös keventänyt eläkeläisten verotusta yhteensä 530 miljoonaa euroa. Ensi vuodelle on lisäksi ehdotettu 30 miljoonan euron kevennystä. Hallitus on siis enemmänkin kuin täyttänyt lupauksensa eläkeläisten verotuksen lieventämisestä", ministeri Rehula sanoi.

Lisätietoja

Erityisavustaja Hanna-Maija Kause, p. 050 566 7949Juha Rehula
Sivun alkuun