Hyppää sisältöön
Media

REACH-asetus tulee voimaan kesäkuun alussa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 31.5.2007 12.25
Tiedote -

REACH-asetus on uusi kemikaaleja koskeva säädös, joka tulee voimaan 1. kesäkuuta 2007. REACH-lyhenne tarkoittaa kemikaalien rekisteröintiä, arviointia ja lupamenettelyä. Asetuksen tarkoituksena on varmistaa terveyden- ja ympäristönsuojelun korkea taso koko EU-alueella.

REACH-asetus on sellaisenaan voimassa kaikissa EU:n jäsenmaissa 1.6.2007 alkaen, mutta sen täytäntöönpano edellyttää myös kansallisten säännösten antamista asetuksen toimivaltaisista viranomaisista ja kansallisesta neuvontapalvelusta vastaavista viranomaisista. Lisäksi asetuksen velvoitteiden rikkomisesta seuraavasta rangaistusmenettelystä säädetään kansallisesti. Hallitus esitti kemikaalilain ja rikoslain muutoksia koskevien lakien vahvistamista torstaina 31. toukokuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lait perjantaina. Lait tulevat voimaan 2 päivänä kesäkuuta 2007.

Suomen ympäristökeskus (SYKE) ja Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus (STTV) toimivat REACH-asetuksen toimivaltaisina viranomaisina kumpikin omalla toimialallaan ja kansallinen neuvontapalvelu järjestetään näiden yhteistyönä (http://www.reachneuvonta.fi/). Käyttöturvallisuustiedotetta koskevat säännökset sisältyvät REACH-asetukseen ja niiden velvoitteiden rikkomisesta seuraa sakkorangaistus.

Lisätietoja: ylitarkastaja Marilla Lahtinen, puh. (09) 160 73922

Sivun alkuun