Rajat ylittävät terveysuhat ja lähetetyt työntekijät esillä ministerineuvostossa
EU:n työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asiain ministerineuvoston kokous järjestetään Brysselissä 6.-7. joulukuuta. Suomea kokouksessa edustavat peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson ja työ- ja elinkeinoministeriön valtiosihteeri Janne Metsämäki.
Kokouksen agendalla on muun muassa valtioiden rajat ylittävät vakavat terveysuhkat, lähetetyt työntekijät, elinluovutukset, terveellinen ikääntyminen sekä naisiin kohdistuvan väkivallan torjuminen.
Rajat ylittävät terveysuhkatPuheenjohtaja antaa neuvostolle edistymisraportin, joka koskee valtioiden rajat ylittäviä vakavia terveysuhkia. Edistymisraportti käsittelee Euroopan komission vuonna 2011 antamaa päätösehdotusta, jonka tavoitteena on rajoittaa ja estää vakavien sairauksien leviämistä valtioiden rajojen yli sekä tukea valvontaa ja reagointisuunnittelua.
Suomi kannattaa unionin tasoisen valmiusyhteistyön tiivistämistä ensisijaisesti vapaaehtoisin toimin. Suomen mielestä EU:ssa ei ole syytä rakentaa päällekkäisiä toimintajärjestelmiä, vaan kehittää jo olemassa olevia rakenteita ja toimintatapoja. Kriisivalmiuteen liittyvä päätös- ja toimeenpanovalta on perusteltua pitää kansallisella tasolla.
Suomi vahvistaisi lähetetyn työntekijän suojaaMinisterit keskustelevat lähetettyjen työntekijöiden direktiiviehdotuksen kahdesta vaikeimmasta kysymyksestä eli lähetettyjä työntekijöitä koskevien sallittujen kansallisten valvontatoimien laajuudesta sekä tilaajavastuusta.
Suomen mielestä valvontakeinoja koskevan luettelon tulisi olla avoin ja sallia siten muitakin valvontakeinoja kuin siinä lueteltavat. Työntekijän suojan varmistamista erityisillä toimenpiteillä alihankintaketjuissa pidetään tarpeellisena ja tärkeänä. Uusien säännösten tulisi sallia se, ettei työn teettäjä, joka on noudattanut huolellisuusvelvoitetta joudu vastuuseen alihankkijan laiminlyönneistä, joihin se ei ole voinut vaikuttaa.
Neuvoston on myös tarkoitus hyväksyä päätelmät naisiin kohdistuvan väkivallan torjumisesta ja perheväkivallan uhrien tukipalveluista. Päätelmissä jäsenmaita ja komissiota kehotetaan kehittämään kattavia toimintaohjelmia naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi sekä varmistamaan, että uhrien tukipalveluja on riittävästi. Jäsenmaita pyydetään harkitsemaan eurooppalaisen auttavan puhelimen perustamista tukemaan väkivallan uhreja.
Ministerit aikovat hyväksyä päätelmät terveestä ikääntymisestä koko elämänkaaren aikana. Suomi pitää erityisen tärkeänä elämänkaarinäkökulmaa, terveyden edistämisen korostamista sekä terveys kaikissa politiikoissa -lähestymistapaa.
Lisäksi esillä ovat päätelmät elinsiirrosta. Tavoitteena on lisätä elinten saatavuutta, edistää elinsiirtojärjestelmien tehokkuutta ja lisätä elinsiirtojen laatua ja turvallisuutta.
Lisätietojaperuspalveluministerin erityisavustaja Erkki Papunen, STM, p. 02951 63110
ylitarkastaja Tuomas Leppo, STM, p. 02951 63120 (TSTK-neuvosto)
valmiusjohtaja Olli Haikala, STM, p. 02951 63148 (rajat ylittävät terveysuhkat)
hallitusneuvos Liisa Heinonen, TEM, p. 050 396 0605 (lähetetyt työntekijät)
Muualla palvelussamme
Muualla verkossa