Hyppää sisältöön
Media

Raha-automaattiavustusten hakemista ja tilinpitoa ohjeistetaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.6.2013 8.04
Tiedote -

Yleishyödyllisille yhteisöille ja säätiöille myönnettävien raha-automaattiavustusten jakaminen siirtyi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) vastuulle 1. kesäkuuta alkaen. Aiemmin avustusten jakamisesta päätti valtioneuvoston yleisistunto. Avustusten jakoehdotus valmistellaan jatkossakin Raha-automaattiyhdistyksessä. RAY myös maksaa avustukset ja valvoo niiden käyttöä ja raportoi ministeriölle.

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut asetuksen, jolla täsmennetään raha-automaattiavustusten hakumenettelyä ja määräaikoja sekä avustusten käytön valvontaa ja tilinpitoa. Yli 50 000 euroa avustusta nostaneen järjestön tai säätiön pitää teettää tilintarkastajalla määrämuotoinen raportti. Myös hakuaikoihin tulee jatkossa muutoksia.

Uutta lakia ja asetusta sovelletaan vuodesta 2014 alkaen myönnettäviin raha-automaattiavustuksiin. Asetuksen merkittävin muutos on tilintarkastajan raportti, mistä ei ole aikaisemmin säädetty. Tilikauden aikana vähintään 50 000 euroa raha-automaattiavustusta käyttäneeltä järjestöltä tai säätiöltä aletaan edellyttää tilintarkastajan raporttia, joka toimitetaan RAY:lle vuosittain.

Tilintarkastajan raportissa on selvitettävä mm. hanke- ja toimintokohtaisen kirjanpidon järjestämistä, työajankäytön hallintaa, vuosiselvityksessä esitettyjen hankkeiden ja toimintojen tuottojen ja kulujen vastaavuutta avustuksen saajan kirjanpitoon, hankkeille ja toiminnoille kirjattuja palkka- ja eläkekuluja sekä julkisia hankintoja koskevan lainsäädännön noudattamista.

Avustusta vuodelle 2014 haetaan 30.9.2013 mennessä. Uusien hankkeiden käynnistämiseen ja rakentamishankkeisiin avustukset on haettu jo maaliskuussa ja toukokuussa. Vuodelle 2015 avustusta haetaan 30.9.2014 mennessä ja uusiin kohteisiin 31.5.2014 mennessä. Siten vuonna 2015 käytössä olisi kaksi hakuaikaa nykyisen kolmen sijasta.

Tulevaisuudessa avustuksia voidaan myöntää joustavasti useammin kuin kerran vuodessa. Suunnitelmien mukaan RAY:llä on tähän tekniset valmiudet vuoden 2016 avustuksia myönnettäessä.

Asetus on voimassa 1.7.2013 - 31.12.2014.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Lassi Kauttonen, p. 0295 163 577Muualla verkossa

Tietoa järjestöavustuksista (RAY)

Sivun alkuun