Hyppää sisältöön
Media

Pohjoismainen sosiaaliturvasopimus voimaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 3.4.2014 10.17
Tiedote -

Uudistettu pohjoismainen sosiaaliturvasopimus tulee voimaan 1. toukokuuta 2014.

Sopimus korvaa aiemman Pohjoismaisen sosiaaliturvasopimuksen. Pohjoismaisen sosiaaliturvasopimuksen tarkoitus on helpottaa ihmisten liikkumista Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin välillä ja taata heille oikeudet sosiaaliturvaetuuksiin. Sopimus myös yksinkertaistaa viranomaisten toimintaa maiden välillä.

Sopimus täydentää EU- ja ETA-maiden sosiaaliturva-asetusta, jota noudatetaan kaikissa Pohjoismaissa. Sopimus laajentaa EU:n sosiaaliturva-asetuksen soveltamisen koskemaan myös Färsaaria ja Grönlantia sekä Pohjoismaissa asuvia kolmansien maiden kansalaisia.

Nykyisen sosiaaliturvasopimuksen eräät erityismääräykset on säilytetty myös uudessa sopimuksessa. Esimerkiksi työttömyysturvaa koskeva niin sanottu viiden vuoden paluuoikeusmääräys säilyy ennallaan. Paluuoikeus tarkoittaa sitä, että toisesta Pohjoismaasta Suomeen palaavalla työttömällä on ilman odotusaikaa oikeus työttömyyspäivärahaan, jos hän on viimeisen viiden vuoden aikana saanut Suomesta työttömyyspäivärahaa. Samoin kotimatkasta aiheutuvat lisäkustannukset sairaustapauksissa korvataan Pohjoismaiden välillä kuten ennenkin. Työttömyyspäivärahan kustannusten korvaamisesta Pohjoismaiden välillä luovutaan.

Sosiaali- ja terveysministerit allekirjoittivat sopimuksen kesäkuussa 2012 Norjan Bergenissä. Suomessa eduskunta on hyväksynyt sopimuksen keväällä 2013 ja se tulee voimaan nyt kaikkien sopimusmaiden vahvistettua sopimuksen.

Lisätietoja

hallitusneuvos Katriina Alaviuhkola, p. 0295 516 3167Muualla palvelussamme

Kansainvälinen sosiaaliturva
Pohjoismainen yhteistyö

Sivun alkuun