Pohjoisen ulottuvuuden kumppanuusjulistus
Poikkeuksellisen laaja kansainvälinen toimijajoukko perusti maanantaina 27. lokakuuta 2003 Pohjoisen ulottuvuuden sosiaali- ja terveysalan kumppanuusohjelman Oslossa pidetyssä ministerikonferenssissa. Näin Suomen aloite EU:n Pohjoisen ulottuvuuden sosiaali- ja terveysalan kumppanuuden luomiseksi tuotti lopputuloksen vaativan neuvotteluprosessin jälkeen. Kumppanuus on Suomelle tärkeää, koska sillä pyritään sosiaali- ja terveysalan kysymysten parempaan hallintaan EU:n pohjoisen ulottuvuuden alueella. Pääministeri Matti Vanhanen ja peruspalveluministeri Liisa Hyssälä edustivat Suomea konferenssissa. Ministeri Hyssälä on toiminut kumppanuutta valmistellen kansainvälisen työryhmän puheenjohtajana.
Oslon konferenssissa kuusitoista maata, eli Espanja, Hollanti, Islanti, Kanada, Latvia, Liettua, Norja, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Tanska, USA, Venäjä ja Viro, sekä Euroopan komissio, Maailmanterveysjärjestö WHO, Barentsin Euro-Arktinen neuvosto, Itämeren maiden neuvosto, Kansainvälinen työjärjestö ILO ja Pohjoismaiden ministerineuvosto hyväksyivät poliittisen julistuksen Pohjoisen ulottuvuuden sosiaali- ja terveysalan kumppanuudesta (Declaration conserning the establishment of a Northern dimension partnership in public health and social wellbeing). Samalla perustajatahot sopivat, että Ruotsi toimii kumppanuuden ensimmäisenä puheenjohtajamaana.
Kumppanuustoiminnan erityisenä kohderyhmänä on tuleva sukupolvi, lapset ja nuoret. Puheessaan konferenssissa peruspalveluministeri Liisa Hyssälä korostikin yhteiskunnan eri tahojen vastuuta lapsista ja nuorista.
Sosiaali- ja terveydenhuollossa tarvitaan uutta ajattelua ja uudelleenorganisointia. Kumppanuushankkeissa tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota ennaltaehkäisevään toimintaan, kuten terveyden edistämiseen ja terveyskasvatukseen. Päähuomion tulisi olla peruspalveluissa ja hyvinvointipalvelujen ylläpitämisessä, ministeri Hyssälä sanoi. Hän korosti puheessaan myös tasa-arvonäkökulmaa ja alkuperäiskansojen oikeuksien huomioon ottamista kumppanuustoiminnassa Pohjoisen ulottuvuuden alueella.
Kumppanuuden keskeinen tavoite on kestävän kehityksen edistäminen ja väestön terveydellisten ja sosiaalisten olojen parantaminen Pohjoisen ulottuvuuden alueella. Ohjelmalla halutaan ehkäistä alueemme yhteisiä keskeisiä kansanterveysongelmia, joita ovat tarttuvat taudit kuten HIV, tuberkuloosi ja sukupuolitaudit, huumeiden käyttö, sydän- ja verisuonisairaudet ja väkivallan käytön erilaiset seuraukset.
Kumppanuusohjelma koordinoi eri toimijoiden hankkeita. Tarkoitus on myös käynnistää uusia yhteisiä hankkeita. Pohjoisen ulottuvuuden hankkeita rahoittavat nykyisten hankkeiden ylläpitäjät, mutta suunnitteilla on rahasto, jonka varoilla uusia hankkeita rahoitettaisiin.
Kumppanuushankkeen tavoitteet ja rakenteet
Luoteis-Venäjällä tapahtuvasta hanketoiminnasta on tarkoitus luoda pitkäntähtäyksen kumppanuusohjelma, joka toimii yhteisesti sovittujen tavoitteiden mukaisesti. Tällä hetkellä hankkeita on käynnissä noin 300, sekä EU-hankkeita että eri toimijoiden monenvälisiä ja bilateraalisia hankkeita.
Jo toimivien Barentsin neuvoston ja Arktisen neuvoston terveyssektorien toiminnot kytketään kiinteästi Pohjoisen ulottuvuuden kumppanuusohjelmaan. Itämeren maiden neuvoston vuonna 2004 päättyvä toiminta tarttuvien tautien torjumiseksi on myös suunniteltu siirrettäväksi osaksi kumppanuushanketta. Pohjoisen ulottuvuuden kumppanuuden perustamisen yhteydessä Suomi on ottanut Barentsin neuvoston sosiaali- ja terveystyöryhmän puheenjohtajuuden vastuulleen.
Kumppanuuteen osallistuville järjestetään vuosittainen tai joka toinen vuosi ministeritason konferenssi. Lisäksi korkean tason virkamieskomitea kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Kansalliset toimielimet koordinoivat työtä kansallisella tasolla. Työtä ohjaavat myös kumppanuushankkeen asiantuntijaryhmät. Uusien hankkeiden rahoittamiseksi perustetaan mahdollisesti rahasto. Kumppanuushankkeen tueksi ja jatkuvuuden turvaamiseksi perustetaan sihteeristö.
Kumppanuushankkeen merkitys Suomelle ja lähialueillemme
Kumppanuuden syntyminen on vahvasti Suomen intressissä, koska sillä pyritään parempaan sosiaali- ja terveyskysymysten hallintaan EU:n pohjoisen ulottuvuuden alueella. Hanke antaa hyvän mahdollisuuden torjua heikkojen sosiaalisten olojen ja puutteellisen terveydenhuollon aiheuttamia uhkia, kuten HIV:n, aidsin ja tuberkuloosin leviäminen sekä ehkäistä päihteiden ja huumeiden käytön aiheuttamia, rajat ylittäviä sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja Luoteis-Venäjällä ja Suomen lähialueilla.
Sosiaali- ja terveysalan kumppanuusohjelma on sisällytetty EU:n uuteen Pohjoisen ulottuvuuden toimintaohjelmaan vuosiksi 2004-2006.
Lisätietoja:
Tiedottaja Maj Krogell-Haimi, STM, puh. 09-16073124 tai 050-381 3479