Hyppää sisältöön
Media

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä vierailee Moskovassa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 28.11.2005 14.05
Tiedote -

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä vierailee 28-29.marraskuuta Moskovassa. Vierailun aikana hän tapaa Venäjän terveys- ja sosiaalisen kehityksen ministerin Mihail Zurabovin sekä Venäjän huumausainepolitiikasta vastaavia viranomaisia. Keskustelujen aiheina ovat erityisesti hivin/aidsin torjunta sekä huumeiden käytön ehkäisy. Ministeri Zurabovin johtama ministeriö vastaa terveys-, työ- ja sosiaaliasioista.

Vierailun tavoitteena on, että Suomi ja Venäjä laativat uuden sosiaali- ja terveysalan yhteistyöohjelman. Uuden yhteistyöohjelman painopisteitä ovat mm. tartuntatautien, kuten hivin/aidsin torjunta ja huumeidenkäytön ehkäisy.

Ministeri Hyssälä on äskettäin tutustunut Murmanskissa toteutettaviin sosiaali- ja terveysalan hankkeisiin ja keskustellut alueen viranomaisten kanssa ajankohtaisista sosiaali- ja terveydenhuollon kysymyksistä. Vierailunsa yhteydessä ministeri vihki käyttöön Murmanskin matalankynnyksen toimipisteen. Hanke on osa Barentsin hiv/aids -ohjelmaa ja Suomi on sen päärahoittaja.

Venäjän ministerin kanssa käytävissä neuvotteluissa käsitellään myös Suomen tulevaa EU-puheenjohtajuutta ja syyskuussa 2006 Turussa järjestettävää huumausainepoliittista konferenssia, johon kutsutaan myös Venäjän sekä muiden EU:n itänaapurimaiden viranomaisia.

Ministerit käsittelevät myös Pohjoisen ulottuvuuden sosiaali- ja terveysalan kumppanuutta ja Venäjän entistä aktiivisempaa roolia kumppanuuden kehittämisessä. Kumppanuuden keskeiset toiminta-alueet ovat hiv/aids, vankilaterveys, perusterveydenhuolto sekä ei-tarttuvat taudit ja sosiaalinen hyvinvointi.

Venäjän huumausainepolitiikasta vastaavien viranomaisten tapaamisessa käsitellään mm. kumpaankin maahan kohdistuvia, huumeista aiheutuvia uhkia, maiden toimia huumausaineiden tarjonnan ja kysynnän vähentämiseksi sekä viranomais- ja asiantuntijavaihdon kehittämistä maidemme välillä.

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Seija Saana, puh. (09) 160 73188, 050 354 5925

Liisa Hyssälä
Sivun alkuun