Perheväkivallan ehkäisy kuuluu kaikille
Viime vuonna poliisi kutsuttiin kotihälytystehtävään yli 70 000 kertaa ja näistä hälytyksistä noin 16 000 luokiteltiin perheväkivallaksi. Poliisin tietoon tulee kuitenkin vain 10 prosenttia vakavimmasta väkivallasta.
Sosiaali- ja terveysministeriön 15.-16. maaliskuuta järjestämä kutsuseminaari pyrkii lujittamaan yhteistyötä perheväkivallan ehkäisemiseksi. Seminaari on ministeriön lähisuhde- ja perheväkivaltaa koskevan toimintaohjelman valtakunnallinen päätapahtuma tänä vuonna. Seminaarissa puhui myös tohtori Alexander Butchart WHO:n väkivallan ehkäisy-yksiköstä
Seminaarissa julkistetaan pari- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn työkaluja tarjoava kuntaopas ”Kenelle lyönnit kuuluvat”. Oppaaseen on koottu pilottikuntien eli Forssan seutukunnan, Porvoon ja Vihdin kokemuksia. Opas on tarkoitettu rohkaisuksi muille kunnille ja siinä on myös tapausesimerkkejä, miten akuutissa tilanteessa voi toimia.
Kokemusten mukaan väkivallan ehkäisy on tehokasta vain silloin, kun sekä viranomaiset että järjestöt tekevät ohjattua yhteistyötä. Kunnilla on vastuu ehkäistä kaikin tavoin pari- ja lähisuhdeväkivaltaa tarjoamalla palveluja ja ohjaamalla yhteistyötä. Tärkeää on, että yhteistyötä varten on olemassa joku ”kotipesä”, jonka päätehtävänä on pari- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisytyö. Tähän tehtävään on myös varattava rahaa, aikaa sekä ihmisiä työtä tekemään.
Sosiaali- ja terveysministeriön toimintaohjelman tavoitteena on parantaa palveluja sekä väkivallan uhreille että tekijöille. Toistaiseksi erityispalvelujen saatavuudessa on vielä alueellisia eroja ja ne ovat keskittyneet suuriin kaupunkeihin. Esimerkiksi turvakotipaikkoja ei ole riittävästi. Väkivallan uhriksi joutuneet tarvitsevat myös pikaista ja luottamuksellista matalan kynnyksen palvelua. Tarpeen on myös ympärivuorokautinen, maksuton puhelinneuvonta tai neuvontapiste.
Perheväkivallan tunnistaminen ja puheeksi ottaminen on vaikeaa myös ammattilaisille ja tätä varten on järjestettävä koulutusta. Peruspalveluissa kysymys väkivallasta voisi olla yhtenä rutiinikysymyksenä, joka kysytään kaikilta esimerkiksi ensitietoja kirjattaessa. Eri ammattiryhmille olisi järjestettävä myös koulutusta, jolla karsitaan yhteistyön esteenä olevia ennakkoluuloja.
Sosiaalipäivystys-järjestelmä tulee olemaan hyvä keino vahvistaa ja syventää yhteistyötä poliisin ja sosiaalitoimen välillä. Sosiaalipäivystys tulee laajenemaan vuoden 2007 loppuun mennessä valtakunnallisesti kattavaksi. Sosiaalipäivystys tulee työskentelemään poliisin rinnalla erityisesti perheväkivaltatilanteissa.
Lisätietoja:
Seminaarista ylitarkastaja Sari Karhinen gsm: 050- 466 2854,
Kunnalliset toimintaohjelmat –hankkeesta Porvoon yhdyshenkilö, perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja Helena Ewalds gsm: 050-523 4563
Forssan seudun yhdyshenkilö, osastonhoitaja Arja Heittola puh: (03) 4191 3666
Vihdin yhdyshenkilö, väkivallan erityisasiantuntija Petteri Sveins gsm: 050 –328 5695