Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Perhehoidon pelisäännöt selkiytyvät

Sosiaali- ja terveysministeriö
19.3.2015 13.41
Tiedote
Uusi perhehoitolaki lisää perhehoitajien ilmoitusvelvollisuutta, rajaa hoidettavien alaikäisten määrää toimeksiantoperusteisissa perhekodeissa ja parantaa erityisesti vanhusten ja vammaisten perhehoidon asemaa.

Perhehoitajan on ilmoitettava perhehoidossa tapahtuneista muutoksista sekä siihen kuntaan, joka on sijoittanut hoidettavan, että siihen kuntaan, jossa perhekoti sijaitsee. Kunnalla säilyy vastuu valvoa tekemiään sijoituksia.

Jatkossa perhehoitoa voi antaa perhehoitajan kodin lisäksi myös perhehoidossa olevan kotona. Tämä mahdollistaa perhehoidon räätälöinnin hoidettavan edun mukaisesti.

Perhehoitoa järjestetään muun muassa lastensuojelussa ja vammaisten sekä iäkkäiden palveluissa silloin, kun hoidettava ei pysty asumaan itsenäisesti, mutta ei ole myöskään laitoshoidon tarpeessa.

Kunta järjestää perhehoidon. Kunta voi tuottaa perhehoidon itse tai hankkia sen yksityiseltä palveluntuottajalta. Toimeksiantosopimusta käytettäisiin silloin, kun perhehoitosopimus tehdään kunnan ja perhehoitajan välillä. Jos kunta hankkii perhehoidon palvelun yksityiseltä palveluntuottajalta, tehdään sopimus perhehoidon järjestämisestä.

Hallitus esitti asiaa koskevan lain vahvistamista 19. maaliskuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina. Laki tulee voimaan 1.4.2015.

Lisätietoja

hallitussihteeri Liisa Holopainen, p. 0295 163 408, [email protected]Muualla palvelussamme

Perhehoito

Sivun alkuun