Hyppää sisältöön
Media

Perhe-etuudet sekä kuntoutus- ja sairauspäiväraha sidotaan indeksiin

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 10.9.2010 8.47
Tiedote -

Hallitus esittää, että indeksisuojan ulkopuolella olevat perhe-etuudet sekä vähimmäismääräinen kuntoutus- ja sairauspäiväraha sidottaisiin kuluttajahintojen muutosta vastaavaan kansaneläkeindeksiin.

Tällä hetkellä indeksisuojan ulkopuolella ovat vähimmäismääräiset kuntoutus-, sairaus-, äitiys-, erityisäitiys-, isyys-, vanhempain- sekä erityishoitoraha samoin kuin lapsilisät, lasten kotihoidon tuki ja yksityisen hoidon tuki.

Esityksen tarkoituksena on parantaa pienituloisten päivärahansaajien ja kaikkien lapsiperheiden taloudellista asemaa.

Etuuksien saajien kannalta on tärkeää, että tuet säilyttävät reaaliarvonsa mahdollisimman hyvin. Lisäksi lastenhoidon tukien sitominen indeksiin tukisi tavoitetta lisätä lapsiperheiden valinnanvaraa lasten hoitomuodosta päätettäessä. Ensimmäiset korotukset tehtäisiin lain tullessa voimaan.

Vähimmäismääräisen päivärahan saajia on Suomessa arviolta 57 000, ja heistä 67 prosenttia on naisia. Lapsilisiä maksetaan noin 562 000 perheelle. Kotihoidon tukea saa 65 000 perhettä, yksityisen hoidon tukea 14 000 ja osittaista hoitorahaa 10 000 perhettä.

Esitys liittyy valtion vuoden 2011 talousarvioon ja tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Hallitus päätti lakiesityksen sisällöstä perjantaina 10. syyskuuta, ja tasavallan presidentin on tarkoitus antaa se eduskunnalle samana päivänä. Muutokset tulisivat voimaan1.3.2011.

Lisätietoja

Lakimies Pekka Humalto, puh. 09 160 73914, [email protected]Muualla verkossa

Lapsiperheet (Kela)

Sairastaminen (Kela)

Kuntoutus (Kela)

 

Sivun alkuun