Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Päivärahojen työntekijämaksuvähennys nousee

Sosiaali- ja terveysministeriö
12.9.2006 9.05
Tiedote 347/2006

Päivärahojen suuruutta laskettaessa henkilön työtulojen kokonaismäärästä vähennetään hänen maksamiansa työntekijämaksuja (työttömyys- ja työeläkemaksuja) vastaava osuus. Vähen-nyksen määräksi vuodelle 2007 hallitus esittää 4,98 prosenttia. Vuonna 2006 vähennyksen määrä on ollut 4,88 prosenttia. Vähennyksen suuruudesta annetaan vuosittain erillislaki.

Päivärahan tarkoituksena on turvata henkilölle kohtuullinen toimeentulo niissä tilanteissa, joissa hän on estynyt sairauden, tapaturman, työttömyyden tai vastaavan syyn vuoksi saamas-ta normaalia ansiotuloa. Päiväraha määritellään eri järjestelmissä tiettynä prosenttiosuutena ansiotuloperusteesta ja siten päiväraha tulisi määritellä mahdollisimman oikein vastaamaan vakuutetun vakiintunutta ansiotasoa.

Lakiesitys liittyy valtion vuoden 2007 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2007. Hallitus päätti asiaa koskevan laki-esityksen sisällöstä tiistaina 12. syyskuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle samana päivänä.

Lisätietoja antaa hallitussihteeri Marjaana Maisonlahti, p. 160 73174

Sivun alkuun