Päihdehoitoa ei ole lisätty kasvaneen tarpeen mukaisesti
Kunnissa ei ole lääninhallitusten arvioinnin mukaan lisätty päihdehoitoa kasvaneen tarpeen mukaisesti. Joka neljännessä kunnassa päihdehuollon määrärahat loppuivat jo alkusyksystä. Osassa kuntia katkaisuhoitoa ei ole järjestetty lainkaan. Lääninhallitukset kehottavat kuntia kehittämään katkaisu- ja vieroitushoitoa niin, että hoitoon pääsee kaikissa kunnissa välittömästi.
Lääninhallitusten vuotuisen peruspalveluiden arvioinnissa sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla oli tänä vuonna kohteena päihdepalvelut ja päihdehaittojen ehkäisy.
Alkoholin kulutus on ollut jatkuvassa kasvussa viimeisen kymmenen vuoden ajan, ja erityisen voimakkaasti viime vuonna. Tämä on lisännyt sosiaalisia ongelmia, terveyshaittoja sekä heikentänyt kansalaisten turvallisuuden tunnetta. Huumeiden käyttö ei näytä tällä haavaa kasvavan, mutta 1990-luvulla lisääntynyt käyttö näkyy nyt kasvaneena palvelutarpeena.
Lisääntyvästä päihteiden käytöstä johtuvat haitat heijastuvat kuntien koko palvelujärjestelmään – ei vain erityisiin päihdepalveluihin. Lääninhallitusten arvioinnissa tarkasteltiin erityisesti katkaisu- ja vieroitushoidon saatavuutta, päihdepalveluihin varattua rahoitusta sekä matalan kynnyksen palveluja.
Katkaisu- ja vieroitushoitoa järjestetään kunnissa ympärivuorokautisena palveluna terveyskeskuksissa ja A-klinikoilla lähinnä virka-aikaan. Jonot katkaisuhoitoon ovat lähinnä suurien kaupunkien ongelma. Osassa kuntia katkaisuhoitoa ja korvaushoitoa ei ole järjestetty lainkaan, ja muutenkin päihdepalvelujen saatavuus vaihteli paljon kunnittain ja maakunnittain. Myöskään terveysneuvontapisteitä huumeiden käyttäjille ei ollut kaikissa kunnissa.
Päihdepalveluihin varatut rahat eivät riitä palvelutarpeen kattamiseen. Kolmasosassa kuntia määrärahoja ei ole lisätty 2000-luvulla. Terveydenhuolto on ottanut entistä enemmän vastuuta päihdepalvelujen tuottamisesta lähinnä katkaisu- ja vieroitushoidossa. Myös opioidiriippuvaisten korvaus- ja ylläpitohoitoa on siirretty terveyskeskuksiin.
Katkaisu- ja vieroitushoitoon päästävä välittömästi
Lääninhallitukset laativat toimenpide-ehdotuksia päihdepalvelujen parantamiseksi. Ne kehottavat kuntia lisäämään ennaltaehkäisevää päihdetyötä, sekä päihdepalveluja yhteistyössä mm. järjestöjen kanssa. Kuntien pitää myös laatia ja päivittää päihdestrategiat päihdehuollon laatusuositusten mukaisiksi.
Kun päihteiden käyttö on lisääntynyt, on päihdeongelmaisten palveluihin myös varattava riittävästi rahaa. Päihdeongelmaisten tulee päästä hoidon piiriin kohtuullisessa ajassa ja hoidon tulee pohjautua yhdessä laadittuun yksilölliseen palvelu- ja hoitosuunnitelmaan.
Katkaisu- ja vieroitushoitoa tulee kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyönä niin, että kaikissa kunnissa on hoitoa tarjolla ja siihen myös pääsee välittömästi. Palveluja tulee olla tarjolla kaikissa kunnissa. Tarvittaessa kuntien on tehtävä yhteistyötä niiden järjestämisessä.
Lisätietoja: Ylitarkastaja Kari Haavisto sosiaali- ja terveysministeriöstä puh: (09) 160 74177 ja tarkastaja Juha Mieskolainen Länsi-Suomen lääninhallituksesta 020 517 364
Julkaisu sisäasiain ministeriön sivuilla: http://www.intermin.fi/julkaisu/192005