Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Päihde- ja raittiusasiain neuvottelukunta: Ei viinejä ruokakauppoihin

Sosiaali- ja terveysministeriö
28.9.2005 9.32
Tiedote -

Päihde- ja raittiusasiain neuvottelukunta esittää kannanottonaan, että valtion omistaman Alko Oy:n asema tulee säilyttää nykyisellään. Alkoholijuomien vähittäismyyntimonopoli on tutkimusten mukaan tehokkaimpia keinoja vähentää alkoholin aiheuttamia haittoja. Muun muassa päivittäistavarakaupan toistuvasti esittämä vaatimus viinien myynnin laajentamisesta Alkon ulkopuolelle johtaisi toteutuessaan erityisesti lasten ja nuorten alkoholinkäytön ja alkoholin suurkuluttajien alkoholiongelmien lisääntymiseen.

Vertailututkimukset osoittavat, että alueilla, joilla on alkoholin vähittäismyyntimonopoli, on myyntipisteitä vähemmän ja myyntiajat ovat lyhyempiä. Kun yksityistä voitontavoittelumotiivia ei ole, alaikäisille ja päihtyneille myynnin estäminen tehostuu. Havaintoja viinien vähittäismyyntimonopolin purkamisen kulutusta kasvattavasta vaikutuksesta on mm. Yhdysvalloista, Kanadasta ja Uudesta-Seelannista. Väkevien vähittäismyyntimonopolin purkaminen johti Iowassa lähes 10 % kasvuun sekä väkevien juomien kulutuksessa että kokonaiskulutuksessa. Yhdysvalloissa on tällä hetkellä 12 osavaltiossa alkoholin vähittäismyyntimonopoli. Tutkimustietoja esitteli neuvottelukunnan 21.9.2005 järjestämässä Monopoli ei ole peli –seminaarissa tohtori Harold Holder Yhdysvalloista (Pacific Institute for Research and Evaluation).

Hallituson alkoholipolitiikan linjauksia koskevassa periaatepäätöksessään vuonna 2003 päättänyt, että Alko Oy:n asema säilytetään nykyisellään. Kaikki käytettävissä oleva tutkimustieto tukee tätä linjausta. Vähittäismyyntijärjestelmän muuttaminen lisäisi alkoholin kulutusta ja alkoholihaittoja. Viinien myynnin vapauttaminen ei rajoittuisi yksinomaan valko- ja punaviineihin. Muutos koskisi lisäksi kaikkia samanvahvuisia käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia ja siten myös lapsille suunnattuja ns. limuviinoja. Tähän yhteiskunnalla ei neuvottelukunnan mukaan ole varaa.

Päihde- ja raittiusasiain neuvottelukunta on lakisääteinen toimielin, joka toimii sosiaali- ja terveysministeriön apuna suunniteltaessa ja kehitettäessä päihde- ja raittiuspolitiikkaa.

Lisätietoja: Päihde- ja raittiusasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuomo Hänninen puh. (09) 432 3195 sekä jäsenet ylilääkäri Antti Holopainen, Järvenpään sosiaalisairaala puh. (09) 291 51, toiminnanjohtaja Vertti Kiukas, Elämäntapaliitto ry, puh. (09) 4132 1101, ja kansanedustaja Sirpa Asko-Seljavaara, puh. (09) 432 3144.

Sivun alkuun