På en bra arbetsplats bryr man sig även om säkerheten på fritiden
Arbetsplatser som är föregångare satsar förutom på arbetarskyddet även på arbetstagarnas säkerhet på fritiden och under arbetsresor samt företagets hela säkerhetskultur.
"Flera arbetsgivare bryr sig redan övergripande om personalens totala säkerhet. Genom ansvarsfullt säkerhetsarbete påverkar man personalens välbefinnande i arbetet och samtidigt arbetsmotivationen och produktiviteten" säger konsultativa tjänstemannen Merja Söderholm från social- och hälsovårdsministeriet.
På arbetsplatser med positiv inställning till säkerhet hålls säkerhetsfrågor ständigt framme. Medel för att främja säkerheten på fritiden är till exempel utdelning eller utlåning av säkerhetsutrustning - såsom reflexer, reflexvästar, halkskydd, säkerhetsselar och cykelhjälmar - till personalen, utbildningar i första hjälpen och säkerhet, erbjudande av gratis eller förmånlig möjlighet till motion på fritiden och olika jippon såsom att arrangera en servicedag för cyklar.
Olycksfall i hemmet och under fritid orsakar betydligt fler sjukskrivningar på arbetsplatserna än arbetsolycksfall. Cirka 80 procent av alla olyckor inträffar på fritiden. Under arbetsresor inträffar flest olyckor bland fotgängarna. Årligen inträffar i Finland över en miljon olyckor som orsakar fysisk skada, och närmare 2 800 människor avlider till följd av dessa. Olyckorna leder till över 400 000 läkarbesök och tiotusentals vårdperioder på sjukhus.
Specialtemat för Olycksfallsdagen, som arrangeras fredagen den 13 september, är säkerhetsarbetet på arbetsplatser. Med Olycksfallsdagens tema Tänk efter före, annars kan det bli dina sista ord fokuserar man på situationer där en stund av eftertanke kan ha stor betydelse. Temat framförs med de "berömda sista orden". Vem som helst kan sprida dem via e-postkort på Facebook och webbplatsen Tapaturmapäivä.fi. Dessutom syns spottar av Olycksfallsdagen på Yles kanaler och hörs på kommersiella radiostationer.
På Olycksfallsdagen arrangeras en paneldiskussion som ett webbinarium med rubriken Förutseende på arbetsplatsen, som även kan ses i efterhand på webbplatsen Tapaturmapäivä.fi.
Ytterligare information och personer som intervjuas:Merja Söderholm, konsultativ tjänsteman, ordförande för den riksomfattande arbetsgruppen för minskande av olycksfall, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 344
Timo Karttunen, arbetarskyddschef, Neste Oil, [email protected]
Jussi Viheriäranta, arbetarskyddschef, Sandvik Tammerfors, fö[email protected]
Matti Luoto, arbetarskyddschef, Nokian Renkaat, fö[email protected]
Olycksfallsdagen firas årligen alltid under en fredag den 13. Målet för dagen är att fästa uppmärksamhet vid medel som bidrar till att dagliga farliga situationer kan undvikas.
I samarbete: Finansbranschens Centralförbund, kommunikationsministeriet, Trafikskyddet, Trafiksäkerhetsverket, Försvarsmakten, Centralen för undersökning av olyckor, inrikesministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, SOSTE Finlands social och hälsa r.f., Finlands Kommunförbund, Räddningsbranschens centralorganisation i Finland SPEK, Olycksfallsförsäkringsanstalternas förbund, Institutet för hälsa och välfärd, Säkerhets- och kemikalieverket, Arbetshälsoinstitutet och Arbetarskyddscentralen.