Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Oikeus Kelan lääkinnälliseen kuntoutukseen laajenemassa

Sosiaali- ja terveysministeriö
4.12.2014 14.01
Tiedote

Jatkossa oikeus Kelan vaikeavammaisten lääkinnälliseen kuntoutukseen ei enää edellyttäisi, että hakija saa myös korotettua tai ylintä vammaisetuutta. Samalla vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen nimi muutettaisiin vaativaksi lääkinnälliseksi kuntoutukseksi. Oikeus kuntoutukseen voitaisiin ratkaista ilman vaikeavammaisen käsitettä.

Kuntoutuksen myöntäminen perustuisi sairauteen tai vammaan, niihin liittyviin rajoitteisiin ja huomattaviin vaikeuksiin arjessa suoriutumisessa sekä vähintään vuoden kestävään kuntoutustarpeeseen. Toimintakykyyn vaikuttavat tekijät otettaisiin huomioon kokonaisuutena kuntoutustarpeen arviossa. Muutos lisäisi kuntoutukseen oikeutettujen ihmisten määrää vuositasolla noin 7 700 henkilöllä vuodesta 2017 lähtien.

Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluja tarkennettaisiin säätämällä muun muassa kuntoutuksen tavoitteiden saavuttamiseksi tarpeellisesta yhteistyöstä ja kuntoutuksen toteuttamisesta tarvittaessa esimerkiksi kuntoutujan kotona, koulussa tai työpaikalla.

Tutkimusten mukaan kuntoutus ehkäisee esimerkiksi työkyvyttömyyttä tehokkaammin, kun se aloitetaan riittävän aikaisin. Kun asiakkaalla on etenevä sairaus, vähintään korotetun vammaisetuuden edellyttäminen on käytännössä lykännyt kuntoutuksen aloittamista, kunnes hakijan toimintakyky on jo heikentynyt merkittävästi. Tietyissä tilanteissa kytkös vammaisetuuksien saamisen ja kuntoutuksen välillä on saattanut kokonaan estää vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen myöntämisen, vaikka asiakkaalla olisi selkeä kuntoutuksen tarve.

Vammaisetuuskytköksen poistaminen kuului osatyökykyisten työllistymisen ja työssä jatkamisen esteiden poistamista pohtineen työryhmän ehdotuksiin vuonna 2013.

Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen eduskunnalle torstaina 4. joulukuuta. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2016.

Lisätietoja

hallitussihteeri Milja Tiainen, p. 02951 63579, [email protected]

Sivun alkuun