Hyppää sisältöön
Media

Naistutkimuksen ja tasa-arvoasioiden portaali julkistettiin

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 2.12.2004 9.00
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeriö on yhteistyössä Kristiina-instituutin kanssa toteuttanut Suomen ensimmäisen naistutkimuksen ja tasa-arvoasioiden portaalin ja asiantuntijatietokannan. Portaali on nimetty Minnaksi maineikkaan Minna Canthin mukaan.

- Minna-portaalista löytyy tulevaisuudessa olennainen suomalainen naistutkimus- ja tasa-arvotieto. Tähän asti Suomessa ei ole ollut naistutkimuksen tietopalvelua internetissä.
- Minna-portaali on myös ensimmäinen asiantuntijatietokanta, joka kokoaa yhteen Suomen naistutkijat ja tasa-arvoasioiden parissa työskentelevät. Tietokantaan voivat kirjautua korkeakoulujen sukupuoliorientoituneisiin kysymyksiin keskittyneet tutkijat sekä tasa-arvotyötä tekevät ammattilaiset. Tietokannasta voi hakea tutkijoita, tutkimusaloja, aihepiirejä ja teemoja.

Minnan palvelut on suunnattu naistutkijoille, opiskelijoille, kansalaisjärjestöille, julkishallinnolle, medialle ja suurelle yleisölle. Portaalin kautta tutkijoiden on entistä helpompi saada asiantuntemuksensa ja tutkimuksensa esille. Portaalin käytön yleistyessä voidaan myös tutkijoiden tiedontarpeiden palveleminen ottaa paremmin huomioon. Sukupuolinäkökulman valtavirtaistamisen tarpeet on otettu huomioon, kun Minnaa on suunniteltu, sillä lakiehdotusten ja muiden viranomaistoimenpiteiden sukupuolivaikutusten arviointi edellyttää asiaa koskevien tutkimustulosten ja tilastojen saatavilla oloa.

Portaalissa on uutisia, linkkejä ja tasa-arvoon liittyviä tilastoja. Sinne tuotetaan myös artikkeleita ajankohtaisista tutkimuksista ja tasa-arvoasioista. Asiantuntijatietokannan lisäksi Minnassa on uutuutena Pohjoismaiden yhteisen tapahtumakalenterin, Nordkalenderin suomenkielinen versio.

Sosiaali- ja terveysministeriö tilasi vuonna 1999 selvityksen, joka kartoitti naistutkimuksen dokumentaatiotilannetta Suomessa. Loppuraportissa todettiin, että Suomeen on ensivaiheessa rakennettava naistutkimuksen ja tasa-arvon internet-portaali, johon liitetään myös asiantuntijatietokanta. STM ja Helsingin yliopiston Kristiina-instituutti sopivat, että Kristiina-instituutti toteuttaa hankkeen, ja projekti käynnistyi marraskuussa 2003. Minna -portaali ja -tietokanta julkistettiin Säätytalolla 2. joulukuuta.

Minnan Internet-osoite on www.minna.fi
Lisätietoja: projektikoordinaattori Hanna Onwen, STM puh. 09-160 74459,
projektisuunnittelija Hanna Lehto, Kristiina-instituutti, Helsingin yliopisto puh. 09-191 24324

Sivun alkuun