Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Naisten poliittiset oikeudet 100 vuotta - www.aanioikeus.fi avattu

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 5.12.2005 10.00
Tiedote -

Yleinen ja yhtäläinen äänioikeus täyttää 100 vuotta vuonna 2006. Tämä on tärkeä merkkipaalu naisten yhteiskunnallisen ja poliittisen osallistumisen historiassa. Suomi oli ensimmäinen maa, jossa naiset käyttivät täysimittaisesti äänioikeuttaan ja vaalikelpoisuuttaan. Vuoden 1907 valtiopäiville valittiin 19 naiskansanedustajaa.

"Naisten täydet poliittiset oikeudet 100-vuotta"- verkkosivusto esittelee juhlavuoden tapahtumia ja taustoja. Se tarjoaa perustietoja naisten äänioikeuden 100-vuotishistoriasta, poliittisista oikeuksista ja merkkivuoden tapahtumista. Sivut palvelevat kaikkia asiasta kiinnostuneita: kansalaisia, naisjärjestöjä, juhlaan liittyvien tapahtumien järjestäjiä, koululaisia, opiskelijoita ja joukkoviestimiä.

Sivuille on koottu tiiviitä, yleiskielisiä asiantuntijatekstejä. Ne käsittelevät äänioikeuden historiaa sekä ajankohtaisia sukupuoleen, politiikkaan ja kansalaisuuteen liittyviä teemoja. Artikkelikanta täydentyy vuosina 2006-2007. Sivuilla on myös naisten poliittista historiaa käsittelevää alkuperäisaineistoa, vaalitilastoja ja tietoja aihetta käsittelevistä tutkimuksista ja kirjallisuudesta. Tapahtumakalenterista selviää minkälaisia juhlavuoteen liittyviä juhlia, seminaareja ja näyttelyitä järjestetään vuosina 2006 ja 2007.

Äänioikeuden juhlavuosi kiinnittää huomion naisten poliittisten oikeuksien saavuttamiseen ja käyttämiseen niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Poliittiset oikeudet ovat kansalaisten perusoikeuksia, joiden merkitystä ja saavuttamisen historiaa on tärkeää nostaa aika ajoin esille. Äänioikeuden merkkivuosi antaa tähän erinomaisen tilaisuuden. Samalla voi tarkastella myös ajankohtaisia poliittisiin oikeuksiin liittyviä kysymyksiä. Instituutiot, järjestöt ja yhteisöt tarkastelevat omaa suhdettaan poliittisten oikeuksien historiaan ja ajankohtaisiin kehittämistarpeisiin.

Sosiaali- ja terveysministeriö on tuottanut verkkosivut yhdessä Helsingin yliopiston Kristiina-instituutin kanssa. Verkkoviestinnän yhteistyössä ovat olleet myös eduskunta, Tilastokeskus, Kuntaliitto, NYTKIS, Allianssi, ulkoasiainministeriö, Naisjärjestöjen keskusliitto. FT Saara Tuomaala on toimittanut sivujen sisällön ja FM Anne Naukkarinen on toteuttanut ulkoasun.

Sivun alkuun