Hyppää sisältöön
Media

Myös työttömille oikeus päihdekuntoutusrahaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.11.2005 11.58
Tiedote -

Myös työttömille tulee ensi vuoden alusta oikeus kuntoutusrahaan päihdehuoltolain mukaisen yksilökuntoutuksen ajalta. Tarkoituksena on kannustaa erityisesti päihdeongelmaisten pitkäaikaistyöttömien kuntoutumista työelämään sekä parantaa heidän toimeentuloaan maksamalla heille päihdekuntoutuksen ajalta kuntoutusrahaa. Hallitus esitti lain vahvistamista torstaina 17. marraskuuta. presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina.

Kuntoutusraha voidaan myöntää, jos yksilökohtaista päihdekuntoutusta koskeva päätös on tehty päihdehuoltolain perusteella, kuntoutus perustuu asianmukaiseen suunnitelmaan ja kuntoutusta annetaan laitoksessa, joka täyttää sille asetetut edellytykset. Työtön voi hakeutua kuntoutukseen esimerkiksi julkisen terveydenhuollon, sosiaalitoimiston tai A-klinikan kautta. Kuntoutusrahan myöntäminen edellyttää lisäksi, että kuntoutus on tarpeellista kuntoutujan työelämässä pysymiseksi, työelämään palaamiseksi tai työelämään pääsemiseksi.

Jotta työelämätavoitteen saavuttamista voitaisiin arvioida, päihdekuntoutusrahaa koskeva päätös voidaan tehdä enintään kolmen kuukauden eli 75 arkipäivän ajaksi. Pidemmäksi ajaksi tarvitaan uusi päätös ja tarkennettu huolto- tai kuntoutussuunnitelma, jotta voidaan arvioida, onko jatkokuntoutus tarkoituksenmukaista kuntoutujan työelämässä pysymiseksi tai sinne pääsemiseksi.

Lisätietoja: hallitussihteeri Virpi Korhonen p. (09) 160 73914

Sivun alkuun