Ministeri Risikko: Yksityiset palvelut ovat lisävoimavara
Terveet ja hyvinvoivat ihmiset ovat Suomen menestyksen perusta. Tämä on hallitusohjelmassa sosiaali- ja terveyspolitiikan lähtökohta. Ensimmäinen perustavoite on edistää terveyttä, toimintakykyä ja omatoimisuutta sekä kaventaa eri väestöryhmien välisiä terveyseroja. Toimivat peruspalvelut on varmistettava ihmisille asuinpaikasta ja varallisuudesta riippumatta. Näiden perustavoitteiden tulee ohjata palvelutuotantoa myös muuttuvissa kunnissa, sanoi peruspalveluministeri Paula Risikko keskiviikkona 21. marraskuuta Helsingissä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n seminaarissa.
”Myös palvelutuotannon muutoksiin on otettu kantaa hallitusohjelmassa. Sen mukaan palvelujen turvaaminen edellyttää vahvaa taloudellista perustaa sekä uusia palvelujen järjestämis- ja tuottamistapoja. Hallitus edistää julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kumppanuutta palvelutuotannossa. Tilaaja-tuottajamallien käyttöönottoa kannustetaan”, Risikko sanoi.
Risikon mukaan julkista ja yksityistä sektoria ja niiden välistä suhdetta sosiaali- ja terveydenhuollossa pitää tarkastella asiallisesti ja ilman ennakkoasenteita.
”Yrityksissä perusasioita ovat taloudellinen tehokkuus sekä palvelujen kysyntä, asiakkaan tarpeiden tunnistaminen ja niihin vastaaminen. Kun palveluja hankittaessa julkista sektoria verrataan yksityiseen, vertailuasetelma kannustaa myös julkisia toimintayksiköitä tarkastelemaan laadun lisäksi taloudellisuutta ja tehokkuutta. Kun sosiaali- ja terveyspalvelujen tarve on lähes rajaton ja henkilöstöä ja muita voimavarojen niukasti, toiminnan tuottavuutta on pakko parantaa.”
Risikon mukaan yksityisten palvelujen käytön, julkisten rinnalla, tulee olla suunnitelmallista ja sen tulee perustua strategiseen kumppanuuteen: ”Perusteena ei ole yritystoiminnan edistäminen, vaan julkisen vallan vastuu väestön terveydestä ja hyvinvoinnista ja yksityisen toiminnan hyödyllisyys ja tarkoituksenmukaisuus. Yksityisen palvelutuotannon hyvä hyödyntäminen edellyttää selkeitä toimintaperiaatteita, tavoitteita ja vastuita.”
”Väestön palvelut on syytä suunnitella kokonaisuutena - keskeisenä tarkastelukulmana palvelujen vaikuttavuus sekä väestön terveyden ja hyvinvoinnin lisääntyminen,” Risikko sanoi.