Ministeri Risikko: Vaikeavammaisille taataan henkilökohtainen apu
"Syyskuun alusta voimaan tulevan vammaispalvelulain merkittävin uudistus on vaikeavammaisille henkilöille järjestettävä henkilökohtainen apu, joka on osa kunnan erityisen järjestämisvelvollisuuden piiriin kuuluvia vammaispalveluja. Henkilökohtainen apu vahvistaa vaikeavammaisten henkilöiden yhdenvertaisuutta perusoikeuksien toteutumisessa", sanoi peruspalveluministeri Paula Risikko perjantaina 22. toukokuuta Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän 45-vuotisjuhlassa Seinäjoella.
Ministeri Risikon mukaan epäilyt siitä, ettei kyseistä lainsäädäntöä voitaisi toteuttaa taloudellisen taantuman aikana, ovat vääriä.
"Laki on tulossa voimaan syyskuun alusta. Taloudellisen taantuman aikaan meidän on entistä vahvemmin pyrittävä pitämään huolta avun ja tuen tarpeessa olevista. Henkilökohtaisen avun lainsäädäntöä on valmisteltu hyvässä yhteistyössä niin vammaisjärjestöjen kuin Suomen Kuntaliiton kanssa", kertoi ministeri Risikko.
Ministeri Risikon mukaan kuntien vammaispalvelupäätöksiä tekevät virkamiehet ja kuntien päätöksenteosta vastaavat luottamushenkilöt tarvitsevat tietoa lakiuudistuksesta. Myös asiakkailla ja asiakkaita edustavilla järjestöillä on oltava oikea käsitys siitä, miten lakia sovelletaan. Ministeri Risikko kertoi, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on asettanut laajapohjaisen ohjausryhmän huolehtimaan vammaispalvelulain muutoksia koskevasta tiedottamisesta, kouluttamisesta, ohjauksesta ja seurannasta.
"Ohjausryhmä tukee vammaispalvelulain uusien säännösten yhtenäistä ja sujuvaa toimeenpanoa sekä niiden yhtenäistä soveltamista. Vammaispalvelulain soveltamisen tueksi laaditaan helppokäyttöinen sähköinen verkkokäsikirja, joka käytännön toteutuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). STM ja THL tekevät yhteistyössä erillisseurannan uudistuksen toimeenpanosta ja vaikutuksista vuosina 2009-2013", totesi ministeri Risikko.