Ministeri Risikko: Työuria pidennetään useilla eri keinoilla
"Työurien pidentämiseen tähtäävät toimenpiteet ovat sosiaali- ja terveysministeriössä edenneet niin kuin 22.3.2012 tehdyssä kolmikantaisessa työurasopimuksessa sovittiin" sanoi sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko tänään Helsingissä.
Kaksi vuotta sitten tehtyyn työurasopimukseen sisältyy esityksiä varhaiseläkkeitä ja työttömyysturvaa koskeviksi muutoksiksi sekä työhyvinvointia ja työssä jaksamista vahvistaviksi sekä työkyvyttömyyttä vähentäviksi toimiksi.
"Työeläkelainsäädäntöä on muutettu siten, että varhennettu vanhuuseläke on poistettu ja osa-aikaeläkkeen ikärajaa on korotettu vuonna 1954 tai sen jälkeen syntyneillä 61 vuoteen. Työttömyysturvaan on tehty parannuksia vähentämällä korvaustaso kahteen eli perustasoon ja aktiivitoimenpiteiden ajalta maksettavaan tasoon. Muutos lisää työttömyysturvan kannustavuutta. Eduskunnalle on lisäksi annettu esitys lisäpäiväoikeuden ikärajan korottamisesta yhdellä vuodella vuonna 1957 ja sen jälkeen syntyneillä" kertoi ministeri Risikko.
"Osatyökykyisten työssä jatkamiseksi ja työllistymiseksi olemme kehittäneet toimintamallin, jossa yksi henkilö - työkykykoordinaattori - suunnittelee osatyökykyisille juuri hänen tarpeidensa mukaisen keinojen, palvelujen ja etuuksien kokonaisuuden. Työkykykoordinaattorien koulutus alkaa maaliskuussa, ja toimintamallia pilotoidaan 12:lla työpaikalla. Vuoden 2014 alussa helpotettiin ammatilliseen kuntoutukseen pääsyä ja jatkettiin osasairauspäivärahakauden pituutta 120 päivään. Lisäksi jatkettiin määräaikaista lakia, jonka mukaan työkyvyttömyyseläkkeen voi jättää lepäämään korkeintaan kahdeksi vuodeksi" kertoi Risikko.
"Olemme luoneet Johtamisen kehittämisverkoston, joka on valmistellut laatukriteerit julkiselle johtamiselle. Niiden avulla organisaatio voi arvioida, miten johtaminen tukee esimerkiksi työntekijöiden työhyvinvointia. Työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen liittyviä hyviä käytäntöjä kerätään ja kierrätetään keväällä avattavan verkkosivuton kautta."
Tuorein toimenpide on juuri käynnistetty työsuojelun ja työterveyden toimijoiden uuden yhteistoimintamallin valmistelu. Risikon mukaan tavoitteena on saada kaikki työsuojelun ja työterveyshuollon voimavarat kohdennettua tehokkaasti työpaikkojen oma-aloitteisen työhyvinvointi- ja työturvallisuustoiminnan tueksi.
"Neuvottelut seuraavasta työeläkeuudistuksesta on aloitettu, ja tuloksia on odotettavissa ensi syksyyn mennessä. Lakimuutosten valmistelut aloitetaan heti päätösten jälkeen" sanoi Risikko.
LisätietojaValtiosihteeri Pia Pohja, p. 040 545 7285