Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Risikko: Tukipalvelut päihdeperheiden lapsille on varmistettava

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 18.3.2010 7.02
Tiedote -

"Kaikkien päihdeperheissä elävien lasten tukipalvelut täysin iästä riippumatta on varmistettava. Sosiaali- ja terveysministeriö jatkaa päihdeperheiden tuen ja lasten palvelujen kehittämistä kaikissa ikävaiheissa. Hallitusohjelmassa päihdepolitiikan painopiste on perheiden tukemisessa", totesi peruspalveluministeri Paula Risikko torstaina 18. maaliskuuta Vanhempien päihteiden käytön aiheuttamat haitat lapsille -seminaarissa eduskunnassa.

Ministeri Risikko asetti syksyllä 2007 työryhmän pohtimaan raskaana olevien päihdeongelmaisten naisten hoidon varmistamista, ja se luovutti mietintönsä noin vuosi sitten. Työryhmä esitti laajan valikoiman ehdotuksia, joilla raskaana olevien päihdeongelmaisten naisten päihteiden käyttöä voidaan ennaltaehkäistä, heidän hoitonsa varmistaa ja hoitoa tehostaa.

"Tahdosta riippumattomasta hoidosta on keskusteltu paljon. Jotta tällaiseen hoitoon voitaisiin määrätä syntymättömän lapsen terveysvaaran perusteella, tarvitaan lakimuutoksia, jotka olen luvannut esitellä eduskunnalle vielä tämän vaalikauden aikana", kertoi ministeri Risikko.

Työryhmän tarkoituksena oli selvittää myös, miten turvataan päihdeongelmaisten vanhempien lapsille riittävät tukipalvelut. Se käsitteli monipuolisesti vauvojen ja pienten lasten tukipalveluja, mutta totesi, että koko lapsiperhevaihe syntymästä täysi-ikäisyyteen on niin laaja, että siihen liittyvät erityiskysymykset olisi selvitettävä erikseen.

"Tätä varten perustamme lyhyellä määräajalla työryhmän. Vauvojen, pienten lasten ja kouluikäisten elämäntilanteet ja tukitarpeet vaihtelevat ja tämän vuoksi työryhmään tulevat mukaan erityisesti lastensuojelun, varhaiskasvatuksen, oppilashuollon ja terveydenhuollon edustajat", kertoi ministeri Risikko.

Lisätietoja

Lääkintöneuvos Maria Vuorilehto, puh. 09 160 72357
Neuvotteleva virkamies Kari Haavisto, puh. 09 160 74177Muualla palvelussamme

Päihdetyö ja -palvelut

Paula Risikko
Sivun alkuun