Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Risikko: Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä ja rahoitusta k

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.11.2010 9.08
Tiedote -

"Tulevaisuuden rahoitusmallia on hahmoteltava suhteessa palvelujen järjestämisvastuuseen. Järjestämisvastuun ja rahoituksen kytkös ei saa katketa. Logiikka on tässä asiassa se, että katsotaan tehokas järjestämistapa ja sille sopiva rahoitusmalli", totesi peruspalveluministeri Paula Risikko 17. marraskuuta ottaessaan vastaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijaryhmän raportin sosiaali- ja terveyspalvelujen monikanavarahoituksesta.

Ministeri Risikon mielestä lähipalvelujen varmistaminen ja entistä tiiviimpi yhteistyö sosiaali- ja terveyspalvelujen välillä on tärkeää.

"Maan eri osissa on hyvin erilaiset olosuhteet ja jos esimerkiksi rahoitus keskitettäisiin, niin silloin myös valta palvelujen järjestämisestä liukuisi pois kunnilta", ministeri Risikko aprikoi.

"Raportin linjaukset sopivat myös hyvin yhteen sosiaali- ja terveysministeriön sosiaali- ja terveydenhuollon aluemallin kanssa, joka kokoaa sosiaali- ja terveyspalvelut tiiviiksi paketiksi entistä laajemmille hartioille, mutta selkeästi paikallisen demokratian piiriin eli kuntien vastuulle."

Ministeri Risikko totesi, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportissa esitettyjä väestöpohjakaavailuja pitää arvioida erikseen. Ministeri viittasi myös Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen (VATT) viime viikolla julkaisemaan kansainvälisen tutkijaryhmän katsaukseen, jonka mukaan väliportaan hallinnon perustaminen ei ratkaisisi Suomen kuntasektorin ongelmia.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen ja rahoituksen uudistus on alkanut

"Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportti antaa hyviä aineksia rahoitusjärjestelmän kehittämiselle. Sosiaali- ja terveydenhuollon alueellinen kokeilu on käynnistynyt, terveydenhuollon sisällöt linjaava laki on eduskunnan käsittelyssä ja työryhmä pohtii parhaillaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä", Risikko luetteli.

"Tässä vaiheessa ei ole oikea aika ottaa kantaa raportin yksittäisten esitysten puolesta tai niitä vastaan, vaan tarvitaan laajaa kokonaistarkastelua. Näin ollen palvelujen järjestämislainsäädäntöä pohtiva työryhmä arvioi esitykset osana omaa työtään," ministeri Risikko totesi.

"Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen ja rahoituksen uudistamisessa on tällä ja seuraavalla hallituksella iso työ. Ilman uudistuksia palvelut, jotka yleensä ottaen ovat Suomessa hyvällä tasolla ja kaikkien saatavilla, rapautuvat nopeasti", ministeri pohti.

Ministeri Risikko muistutti, että sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannukset ovat Suomessa vielä pysyneet aisoissa, mutta suuret haasteet odottavat jo nurkan takana.

Lisätietoja

Erityisavustaja Anna Manner-Raappana, p. 09 160 74157
Ohjelmapäällikkö Juha Teperi, p. 09 160 72414, 040 5133714

 Muualla verkossa

Sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavaisen rahoituksen edut, haitat ja kehittämistarpeet (THL:n asiantuntijaryhmän raportti 17.11.2010)

THL ehdottaa yksikanavaista alueellista sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusmallia (THL:n tiedote 17.11.2010) 

Kansainväliset taloustutkijat Suomen kuntajärjestelmästä:Välihallinnontaso ei ratkaise Suomen kuntasektorin ongelmia (VATT:n tiedote 11.11.2010)
 

Sivun alkuun