Ministeri Risikko: Parisuhdeväkivalta on rikos ja ihmisoikeusloukkaus
”Väkivalta perheen piirissä ei ole yksityisasia, vaan parisuhdeväkivalta on aina rikos ja ihmisoikeusloukkaus. Kaikilla valtioilla on velvollisuus toimia väkivallan kitkemiseksi. Parisuhdeväkivallan ehkäisy on koko yhteiskunnan asia ja meidän kaikkien velvollisuus. Kysynkin, pitäisikö myös Suomeen saada oma laki lähisuhderauhasta. Ruotsissa on jo voimassa niin sanottu naisrauhalaki”, sanoi peruspalveluministeri Paula Risikko Kotirauhaa-kampanjan avajaistilaisuudessa Väestöliitossa Helsingissä perjantaina 28. maaliskuuta.
Risikon mukaan parisuhdeväkivalta aiheuttaa edelleen liian paljon henkisiä ja fyysisiä kärsimyksiä Suomessa.
”Viimeisimmän suuren kyselytutkimuksen mukaan viidesosa avio- tai avoliitossa elävistä naisista on kokenut fyysistä väkivaltaa tai sillä uhkailua. Parisuhteen päättäneillä naisilla luvut ovat vielä korkeammat. Myös poliisin tietoon tullut perhe- ja parisuhdeväkivalta on hälytystehtäviä tarkastellen jopa lisääntynyt.”
”Väkivallan ennaltaehkäisy on tärkeää. Se ei vähentäisi vain inhimillisiä kärsimyksiä, vaan toisi myös suuret taloudelliset säästöt yhteiskunnalle. Väkivallan ennaltaehkäisy tuo säästöjä oikeustoimeen, terveydenhoitoon ja sosiaalitoimeen”, Risikko korosti.
Parisuhdeväkivalta ei ole vain avio- tai avoliitossa elävän miehen ja naisen ongelma.
”Väkivaltaisessa perheessä elävät lapset joutuvat muita lapsia todennäköisemmin itse väkivallan kohteiksi. Väkivalta myös traumatisoi lapsia, vaikka he eivät olisi itse pahoinpitelyn uhreja. Parisuhdeväkivaltaan puuttuminen on erittäin tärkeää myös siksi, että ongelma siirtyy helposti sukupolvelta toiselle”, Risikko painotti.
Risikko korostaa ongelmien ratkaisussa yhteistyötä, koulutusta ja matalan kynnyksen palveluita.
” Moniammatillinen, pitkäjänteinen yhteistyö eri viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen kesken on paras tapa auttaa parisuhdeväkivallan kokijoita. Tämän osoittaa vuosikausien kokemus niin ulkomailta kuin Suomestakin. Me haluamme edelleen tiivistää tätä yhteistyötä. Parisuhdeväkivallan havaitsemiseen on annettava lisäkoulutusta niin sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille kuin poliisillekin.”
”Lisäksi tarvitsemme riittävästi matalan kynnyksen palveluita. Nyt maantieteelliset ja paikkakuntakohtaiset erot palveluiden saatavuudessa ovat liian suuret”, Risikko sanoi.
Kotirauhaa-kampanja on yhteistyöhanke sosiaali- ja terveysministeriön ja useiden kansalaisjärjestöjen kesken.
”Kampanjan laajapohjaisuus on viesti koko yhteiskunnalle. Tämä asia kuulu meille kaikille. Me voimme kysyä ja kuunnella sukulaisina, ystävinä ja naapureina. Me voimme puuttua asiaan ennen kuin on liian myöhäistä”, Risikko sanoi.
Lisätietoja: www.kotirauhaa.fi