Ministeri Risikko: Nuorten saatava apua mielenterveysongelmiin läheltä
"Mielenterveysongelmien ennaltaehkäisy on mahdollista. Monet mielenterveysongelmat alkavat nuoruudessa. Jos niihin kyetään puuttumaan jo silloin, nuorta voidaan auttaa melko kevyillä toimenpiteillä. Lapsille ja nuorille on annettava apua mielenterveysongelmiin ensisijaisesti heidän normaalissa elinympäristössään", totesi peruspalveluministeri Paula Risikko torstaina 17. syyskuuta Lasten- ja nuorisopsykiatrian neuvottelupäivillä.
"Esimerkiksi koulu- ja opiskeluterveydenhuolto ovat avainasemassa. Koulusta lintsaaminen, koulukiusaaminen, ongelmat opiskelussa ja päihdeongelmat ovat merkkejä, joihin pitäisi pystyä puuttumaan. Kynnys avun hakemiseen ja sen tarjoamiseen on pidettävä matalalla esimerkiksi koulupsykologin, kuraattorin ja terveydenhoitajan riittävällä läsnäololla", korosti ministeri Risikko.
Ministeri Risikon mukaan sosiaali-, terveys- ja opetustoimen yhteistyö on ehdottoman tärkeää lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ehkäisemisessä.
"Nuorten kehityksen tukeminen, mielenterveyden edistäminen sekä ennaltaehkäisy ja hoito ovat kokonaisuus, jota palvelujärjestelmän perinteinen jako terveyspalveluihin, sosiaalipalveluihin ja oppilas- tai opiskelijahuoltoon ei pysty takamaan. Tarvitaan sektorirajat ylittävää yhteistyötä."
Ministeri Risikko muistutti myös siitä, että vanhempien ongelmat voivat kertautua seuraavalla sukupolvella. Siksi riskissä olevat lapset ja nuoret on tunnistettava ja heidän tasapainoista kasvuaan on tuettava.
"Lapset ja nuoret tavoitetaan vielä kokonaisina ikäluokkina, joissa voidaan tehokkaasti tunnistaa ne, jotka tarvitsevat tukea. Erityistä huomiota on kiinnitettävä nuoren onnistumiseen elämän siirtymävaiheissa esimerkiksi peruskoulusta opintoihin ja opinnoista työelämään. Kasvun tukemiseen kehitettyjä menetelmiä on käytettävä nykyistä laajemmin. Esimerkiksi kouluissa voidaan järjestää stressinhallintakursseja ja vertaistukiryhmiä sekä opetella elämänhallintaa", sanoi ministeri Risikko.
Muualla palvelussamme