Ministeri Risikko: Masennus ja itsemurhat ovat haaste kansanterveystyölle
”Masennus on yksi suurimmista terveysongelmista monissa EU-maissa. Suomessa se on suurin syy ennenaikaiseen eläköitymiseen ja pitkiin sairauslomiin. Viime vuosikymmeninä ja erityisesti viime vuosina lisääntynyt runsas alkoholinkäyttö ennustaa masennukseen sairastuvien ja itsemurhaan päätyvien määrän kasvua”, sanoi peruspalveluministeri Paula Risikko perjantaina 13. kesäkuuta EU:n korkean tason mielenterveyskokouksessa Brysselissä.
Kokouksessa Suomi korosti ministeri Risikon johdolla EU-tason mielenterveyden edistämistä, mielenterveysongelmien ehkäisemistä ja niihin liittyvän leimaantumisen vähentämistä sektoreiden välisin toimin sekä jäsenmaiden vuoropuhelun edistämistä näistä aiheista.
”Jotta voisimme estää itsemurhia ja masennusta, tarvitsemme monia toimia. Masennus ja itsemurhahakuinen käytös eivät ole yksilöihin rajoittuvia ilmiöitä, vaan ratkaisevat tekijät ja seuraukset ovat sidoksissa perheeseen ja ympäröivään yhteiskuntaan. Mielenterveyden edistämisen on oltava mukana kaikissa politiikoissa”, korosti ministeri Risikko.
EU:n mielenterveyskokouksessa solmittiin mielenterveyssitoumus "Mental Health Pact", joka on luonteeltaan julkilausuma. Sitoumuksessa käsitellään masennuksen ja itsemurhien ehkäisyä, nuorten mielenterveyttä ja koulutusta, työpaikkojen mielenterveyttä, ikääntyneiden mielenterveyttä sekä leimaantumisen ja sosiaalisen syrjäytymisen vastaista työtä.
Suomi otti mielenterveyden terveysteemakseen vuoden 1999 EU:n puheenjohtajakaudella, jolloin se nousi EU:n asialistalle. Tämän seurauksena komissio julkaisi vuonna 2005 mielenterveyden vihreän kirjan. Nyt järjestettävä korkean tason mielenterveyskokous on jatkoa komission mielenterveyteen liittyvälle työlle.
Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Eeva Ollila, puh. 050 302 1291