Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Risikko: Mainostenjaossa voi hyödyntää työttömyysturvan suojaosaa

Sosiaali- ja terveysministeriö
14.3.2014 9.31
Tiedote -

"Mainostenjako on hyvä esimerkki nimenomaan sellaisesta työstä, jossa työttömyysturvan suojaosaa voi hyödyntää. Työtön on voinut tämän vuoden alusta tienata 300 euroa kuukaudessa ilman, että se vähentää hänen työttömyysetuuttaan. Ministeriön työttömyyskassoille antama soveltamisohje ei nykyisellään mitenkään estä työttömiä käyttämästä suojaosaa", sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko korostaa. Ministeri vastasi tänään työttömyyskassojen ohjeistamista koskevaan kirjalliseen kysymykseen.

"Kirjallinen kysymys perustuu ilmeisesti yksittäisen mainostenjakajan saamaan kielteiseen työttömyysturvapäätökseen. Päätös oli tehty väärin perustein, ja mainostenjakajan valitus on jo hyväksytty työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnassa. Valitettavasti väärä tieto oli kuitenkin ehtinyt levitä julkisuudessa", ministeri Risikko sanoo.

Julkisessa keskustelussa on yhdistetty jo 90-luvulla työttömyyskassoille tehty ohje tämän vuoden alusta voimaan tulleeseen työttömyysturvan 300 euron suojaosaan. Ohje koskee sovitellun työttömyyspäivärahan maksamisen yleisiä edellytyksiä eikä liity 300 euron suojaosuuteen ja sitä koskevaan lakiesitykseen.

Ohjeella yhtenäistetään lain tulkintaa tilanteissa, joissa ei tiedetä henkilön tekemän työn määrää. Työttömyysturvan tarkoitus ei ole paikata kokopäivätyön pientä palkkaa, vaan sillä turvataan työttömän toimeentulo.Sen vuoksi työttömyysetuutta ei makseta, jos henkilö työskentelee vähintään 80 prosenttia kokopäiväisestä työajasta. Jos työaikaa ei voi valvoa, tämän säännön seuraaminen voi olla mahdotonta. Siksi ohjeessa on todettu, että näissä tilanteissa soviteltua päivärahaa ei voi maksaa. Tällainen tilanne syntyy, jos työtuntien määrä ei ole yhteydessä palkkaan. Näin voi olla esimerkiksi silloin, kun henkilö tekee puhelinmyyntiä kotonaan kokopäiväisesti, mutta tulot jäävät pieniksi myyntiin sidotun provisiopalkan takia.

Lehtien tai mainosten jakamisessa työajan seurana ei ole aiemmin noussut esiin. Työajan seuranta ei oleellista silloin, kun työn vähäisyys on muutenkin selvää. Lehtien ja mainosten jakamisessa tulojen ja vähäisten työtuntien yhteys on selvä. Ministeriö tarkentaa soveltamisohjeeseen, ettei työajalla ole merkitystä, jos työn osa-aikaisuus voidaan osoittaa muutenkin.

Lisätietoja

hallitusneuvos Esko Salo, p. 02951 63422, [email protected]


Vastaus kirjalliseen kysymykseen 89/2014: Työttömyyskassojen soveltamisohje 300 euron suojaosuuden käytöstä (pdf, 68 kB )
Muualla verkossa

Kirjallinen kysymys 89/2014: Työttömyyskassojen soveltamisohje 300 euron suojaosuuden käytöstä  

Paula Risikko
Sivun alkuun