Ministeri Risikko: Maatalousyrittäjien työhyvinvoinnin parantamisessa kaikki ke
"Vaikka maatalousyrittäjien työtapaturmat ovat viime vuosina vähentyneet, maatalous on edelleen riskialtis ala. Työn fyysinen kuormitus on pienentynyt, mutta tilakokojen suureneminen ja maatalouden monialaistuminen on lisännyt henkistä kuormittavuutta. Työn hallintaa vaikeuttaa myös toimialan ennakoimattomuus aina EU:n maatalouspolitiikasta sääolojen vaihteluun", sanoi sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko tänään Seinäjoella Sarkamessuilla.
Selvitysten mukaan maatalousyrittäjiä kuormittavat ensi sijassa taloudelliset huolet, epävarmuus tulevaisuudesta sekä työn sitovuus.
"Yksin ei huolten kanssa saa jäädä, vaan erilaisia hyvinvoinnin tukipalveluja kannattaa käyttää. Työterveyshuollon pitää toimia ja olla saatavilla. Lomitusjärjestelmää on kehitettävä niin, että maatalousyrittäjillä on mahdollisuus välillä irtautua työstä - pitää lomaa tai hankkia lisäkoulutusta ammattitaidon ylläpitämiseksi" totesi Risikko puheessaan.
Risikon mukaan toimivan työterveyshuollon ja lomitusjärjestelmän lisäksi maatalousyrittäjien hyvinvointi voidaan taata vain tiiviillä yhteistyöllä:
"Työterveyshuollon, lomitusjärjestelmän, hoito- ja kuntoutusjärjestelmien sekä eläkelaitosten saumaton yhteistyö varmistaa sen, että asiantuntija-apua ja tukea on aina saatavilla, eikä väliinputoamisia synny. Hyvää työtä maatalousyrittäjien työhyvinvoinnin lisäämisessä tekevät muun muassa MTK, ProAgria ja Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela."
Viljelijät siirtyvät vanhuuseläkkeelle keskimäärin 64,5-vuotiaina eli he jatkavat työssä vielä pitkään alimman mahdollisen eläkkeellejäämisiän jälkeen.
"Selvitysten mukaan maatalousyrittäjät pitävät työtään mielekkäänä. Sillä on hyvin suuri merkitys työssä jatkamiseen. Työtapaturmat ja ammattitaudit katkaisevat silti liian monen työuran kesken kaiken" sanoi Risikko.
Ratkaisuja työhyvinvoinnin edistämiseen etsitään parhaillaan ministeri Risikon asettamassa työryhmässä, jonka tehtävänä on etsiä keinoja maatalousyrittäjien työterveyshuollon sisällön ja laadun sekä lomitusjärjestelmän, kuntoutustoiminnan ja koulutuksen kehittämiseksi. Työryhmässä on mukana muun muassa MTK:n, Melan, Työterveyslaitoksen, Kelan, valtiovarainministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön edustajat.
"Odotan työryhmältä ensi syksynä konkreettisia uusia avauksia ja selkeitä ehdotuksia" kiteytti Risikko.
LisätietojaMinisteri Paula Risikko, p. 050 5113107
Vireillä
Maatalousyrittäjien työhyvinvoinnin kehittäminen ja työurien pidentäminen